« Защо кожата ми ме сърби?

Често срещано е да се появяват и изчезват сърбеж и обриви по време на бременност, понякога без никаква очевидна причина. Около една от всеки пет жени има сърбеж по кожата като част от нормална бременност.

Въпреки че понякога може да е признак на специфично състояние, е най-вероятно генерализираният сърбеж да е безвреден. Това може да се дължи на повишеното кръвоснабдяване на кожата или разтягането на кожата при порастването на бебето.

Може да откриете, че сте по-чувствителна към вещества, които обикновено не биха Ви оказали ефект, като хлора в басейните. Употреба на овлажнител или лосион върху сърбящите участъци или използване на омекотител би могло да помогне. Ако Вашияр обрив или кожно раздразнение продължи повече от няколко дни или се влоши, се консултирайте с лекар.

Има сравнително рядко състояние, наречено акушерска холестаза, което причинява силен сърбеж по цялото тяло. Сърбежът може да бъде особено интензивен по дланите на ръцете и стъпалата на краката. Консултирайте се с Вашия лекар, ако получите тези симптоми.

Уртикарията е често срещане по време на бременност и може да засегне както област от тялото, така и цялото тяло. Уртиките са повдигнати, подути участъци по кожата, които са силно сърбящи. Те са причинени от производството на хистамин от тялото в отговор на тригер, като например промени в температурата, вещество, към което сте алергични, или инфекция. Те могат да се появят на всяка част от тялото Ви и могат да се появят и изчезнат за няколко часа до няколко дни. Уртикарията може да бъде лекувана с перорален антихистамин, който е безопасен за употреба по време на бременност.

Други обриви, които могат да се появят по вревме на бременността, включват:

атопична ерупция на бременността - червен и сърбящ обрив, който прилича на екзема
полиморфна ерупция на бременността - червени и сърбящи подутини върху стриите
гестационен пемфигоид - изключително рядък, сърбящ обрив с мехури, който обикновено се появява на корема, най-вече около пъпа