« Защо имам петна?

Може да развиете петна или пъпки по лицето, дори след като години сте нямали никакви. Съществуващото акне може се подобри през първия триместър, за да се влоши през третия.

По-високите нива на хормони стимулират производството на себум, който поддържа кожата мека и еластична. Твърде много себум може да причини запушване на порите, което води до мазна кожа и петна.

За да предотвратите появата на пъпки и петна, почиствайте кожата два пъти на ден с мек сапун и хладка вода или леко почистващо средство. Ако кожата Ви е суха, използвайте безароматен емолиент на водна основа и овлажнител.

Опитайте се да използвате грим пестеливо, особено ако не е на водна основа, и го почиствайте добре, преди да си легнете.

Розацеята може да се влоши по време на бременност. Заедно с петната, розацеята може да предизвика перманентно зачервяване на кожата, особено на бузите, носа и брадичката. Счита се, че възможни иницииращи фактори са неблагоприятните атмосферни условия, слънчевата светлина, пикантни храни и алкохол. Вашият лекар може да Ви предпише крем и нискодозово перорално лечение, което е безопасно за употреба по време на бременност.

Не използвайте кремове или лечение за акне, освен ако Вашият лекар не Ви посъветва. Някои от тях не трябва да се използват по време на бременност. Вероятно ще установите, че кожата Ви ще се върне в състоянието си преди забременяването няколко седмици, след като се роди бебето.