« Защо кожата ми е по-тъмна от обикновено?

Потъмняване на области на кожата е често един от първите признаци на бременност. Много бъдещи майки забелязват тази промяна, която има тенденция да бъде по-силно изразена при жените с по-тъмна кожа. Може да забележите, че зърната и околната област (ареолите) потъмняват.

Други пигментирани области, като бенки и лунички, могат да потъмнеят прекалено. Ако сте мургава, областта около пъпа, както и мишниците и вътрешната част на бедрата могат да потъмнеят. Тези зони ще изсветлеят отново с времето след раждането, въпреки че зърната могат да останат малко по-тъмни, отколкото са били преди.

Кафяви петна на пигментация на челото, бузите и шията са известни като хлоазма, мелазма или "маска" на бременността. Хлоазмата е причинена от прекомерно производство на меланин, хормон, който предпазва кожата от ултравиолетовата светлина. Смята се, че две на всеки три бъдещи майки имат хлоазма по време на бременността.

За да защитите кожата си, носете слънцезащитни продукти.

Добрата новина е, че това състояние обикновено изчезва в рамките на около три месеца след раждането на бебето. В същото време, оцветен овлажнител, фон дьо тен и коректор могат да Ви помогнат за покриване на всички неравности по цвета на кожата.

Въпреки това, една на всеки десет майки открива, че петната продължават да съществуват и могат да се влошат от използване на хормонални контрацептиви след бременността. Ако е така, Вашият лекар може да Ви предпише избелващи кремове, гелове или лосиони.