« Диагностициране на артрит

Диагностицирането на артрит е срещата между лекар и пациент, като лекарят ще изучи историята на симптомите, ще прегледа ставите за възпаление и деформация, и ще зададе въпроси или ще направи преглед на други части от тялото за възпаления или следи от заболяване, което може да повлияе на други органи. Освен това, може да назначи изследвания на кръвта, урината, ставната течност и рентгенови снимки.

Диагнозата се базира на модела от симптоми, разпространението на възпалените стави, и резултатите от кръвните изследвания и рентгеновите снимки. Може да са необходими няколко посещения преди лекарят да постави диагнозата. Специалистът, който се занимава с артрита и свързаните с него болести, се нарича ревматолог.
Много форми на артрит са повече неприятни, отколкото сериозни. Много пациенти, обаче, страдат ежедневно от болки и нарушена работоспособност, причинена от артрита и неговите усложнения. Навременната и точно поставена диагноза може да предотврати необратимите нарушения и инвалидност. Подходящите програми с упражнения и почивка, лечението, физическата терапия и възможности за хирургична намеса, могат да оптимизират дългосрочните резултати при пациенти с артрит.
За постигането на оптимално здраве е необходимо,  както преди, така и след поставянето на диагнозата, да се поддържа комуникацията с лекуващия лекар. Това е важно и за него, за да бъде в течение на измененията на симптомите при пациента, както и понасянето и приемането на лечението. Важно е и за пациентите, за да са уверени, че са получили яснота за диагнозата, за това как протича заболяването и какви може да са последствията от него. Това е решаващо и за безопасността при приема на лекарства.