« Цистит

Терминът, с който се обозначава възпалението на лигавицата на пикочния мехур се нарича Цистит.

 

В пикочния мехур липсва бактериална флора. Причинителите на острия цистит могат да бъдат голям брой микроорганизми. Най-често циститът се предизвиква от чревни бактерии.

Циститът може да се срещне във всички възрастови групи - от детска до старческа възраст. Между 20 до 40 на сто от жените ще получат симптоми на цистит поне веднъж през живота си. Това е заболяване, което е доста разпространено, особено сред жените. Жените страдат от възпаление на пикочния мехур 3 пъти по-често от мъжете. Това се дължи на анатомичните особеностите на пикочния канал (уретрата) при жените, който е по-широк и по-къс. Тази анатомична особеност предразполага към по-лесно достигане и проникване на бактериите, размножаващи се в областта на външните полови органи и ануса, до близко намиращата се женска уретра и пикочен мехур.

За едни пациенти циститът може да бъде просто краткотрайна неприятност, която отшумява за 5-7 дни. Това са случаите на остър цистит. Ако обаче острият цистит не се лекува или пациента има друго заболяване, на фона на което възниква хроничен цистит, тогава циститът води до почти непрекъснат дискомфорт и става сериозен здравен проблем. Възпалението на пикочния мехур, което възниква като усложнение на базата на друго заболяване, се нарича вторичен цистит. Той протича в продължение на месеци, обикновено до излекуване на основното заболяване, довело до появата му.

Острият цистит обхваща най-често цялата лигавица на пикочния мехур, която е зачервена, оточна, с разширени кръвоносни съдове. При хроничния цистит настъпва по-дълбоко възпаление на мехурната стена с разрастване на съединителна тъкан в мускулния слой.