« Причини за цистит

Най-честата причина за цистита е инфекция с чревни бактерии, особено при жените, които имат анатомично по-къса уретра. Урината е стерилна, т.е. в нея нормално няма бактерии. От друга страна е възможно да има бактерии в пикочния мехур на пациента без той да има оплаквания, особено в напреднала възраст.

Причините за инфектиране на пикочния мехур могат да бъдат разнообразни. При определени заболявания в пикочния мехур остава т.нар. остатъчна урина - известно количество урина, оставащо след уриниране. Това благоприятства размножаването на бактериите в пикочния мехур. Уретрата при жените може да се инфектира поради близостта й до ануса и входа на влагалището - в тях нормално има болестотворни и неболестотворни бактерии. След инфектирането на уретрата бактериите могат да бъдат унищожени от локалните защитни сили на лигавицата или да се разпространят нагоре до пикочния мехур, което да стане причина за цистит.

За по-честото и лесно инфектиране на пикочния мехур оказват значение някои условия:

Интимната хигиена е изключително важна при жените и момичетата, тъй като уретрата им е по-къса от тази на мъжете и е разположена в близост до ануса. Измиването на гениталната област (ануса и външните полови органи) при тях трябва да бъде отпред-назад, за да се избегне пренасянето на бактерии от ануса към уретрата. Както ниската лична хигиена, така и прекомерната хигиена с употребата на дезинфектиращи сапуни може да е предразполагащ фактор за развитие на цистит.

Вродените аномалии на отделителната система също могат да се окажат причина за цистит. Някои от вродените аномалии на пикочните пътища се проявяват със симптоми на повтарящи се инфекции на пикочния мехур или бъбреците, особено при момчета и млади мъже поради препятствие в нормалното изпразване на пикочния мехур. Увеличената простата при мъжете също затруднява изпразването на пикочния мехур, като след уриниране в мехура остава т.нар. остатъчна урина, която е благоприятна среда за размножаване на бактерии. Затрудненото изпразване на пикочния мехур може да се дължи още на прием на медикаменти (антидепресанти и други), неврологични заболявания, запек и други.

При определени състояния е необходимо продължително използване на уретрален катетър, което е предпоставка за по-лесното проникване на бактерии в пикочния мехур и увеличава вероятността за инфектирането му и възникване на цистит.

При жените след менопаузалния период липсата на женски полови хормони е предпоставка за намаляване на локалната защита на лигавицата на пикочните пътища, поради което те по-често боледуват от цистит.

С уголемяване на матката през втория и третия триместър на бременността, тя започва да притиска уретерите и пикочния мехур и води до задържане на урина. Други предразполагащи фактори при бременните са промените в хормоналния баланс и променената обичайна микрофлора на влагалището. При бременните жени трябва да се правят профилактични изследвания на урината, тъй като дори и без симптоми (при 20-40 % от бременните може да имат дискретни или липсващи симптоми) може да се наблюдава инфекция на пикочните пътища. Ако се открият отклонения в изследваната урина или ако бременната жена има оплаквания, трябва да се вземат поне две урокултури, за да се докаже или отхвърли наличието на бактерии в урината. При установяване на бактерии трябва да се проведе лечение, тъй като съществува риск за възникване на усложнения - инфекция на бъбреците (пиелонефрит) и преждевременно раждане.

„Цистит на медения месец“ - така се нарича циститът при жените, свързан с повишена сексуална активност. Дефлоративен цистит се наблюдава при някои момичета след първия им сексуален акт. Нормално по кожата в гениталната област има бактерии и поради близостта на уретрата до влагалището по време на полов акт могат да попаднат бактерии в нея. Препоръчва се уриниране на жените след полов контакт, за да може да се „отмият“ бактериите, които са попаднали в уретрата и да се предотврати тяхното попадане и размножаване в пикочния мехур.

Симптоми, подобни на тези при цистит при младите сексуално активни мъже, могат да бъдат причинени от сексуално преносими заболявания: хламидия, гонорея, генитален херпес, СПИН, кондиломи, сифилис.

При хората, които са пътували до Северна Африка или Средния Изток, симптомите подобни на тези при цистит могат да се дължат на инфектиране на мехура с паразити - такава е шистозомиазата.

Най-честите причинители на цистит са бактериите от храносмилателния тракт поради анатомичната близост на уретрата и ануса. При проблеми с храносмилателната система (запек, диария и други) броят на тези бактерии се увеличава и/или са налице по-силно патогенни бактерии, което може да повиши риска от попадането им в уретрата.

При недостатъчен прием на течности се уринира по-рядко, поради това намалява и чисто механичното отмиване на бактериите от пикочния мехур и уретрата и те имат много повече време да се размножават.

При пациентите със захарен диабет бактериалната флора на кожата и лигавиците е променена, освен това захарта в урината е идеална хранителна среда за бактериите, поради това те са предразположени към развитие на инфекция на пикочния мехур.

Приемът на някои лекарства, особено химиотерапевтични медикаменти (циклофосфамид и ифосфамид), може да доведе до възпаление на пикочния мехур - това е причина за лекарствено-индуцирания цистит.

Друга причина за цистит може да бъде лъчелечението в тазовата област. Тя може да доведе до възпалителни промени на пикочния мехур и развитие на радиационен цистит.

Циститът може да се развие като усложнение на други заболявания: рак на половите органи, тазово-възпалителна болест, ендометриоза, болест на Крон, дивертикулит, лупус еритематодес или туберкулоза.

Предразположени към цистит са хората, подложени на постоянен стрес, страдащите от безсъние, пазещите дълго време диети и тези с отслабенимунитет.

Необходимо е да се сменят често дамските превръзки и тампоните, за да се предпазят жените от цистит. Добре е да се избягва носенето на тясно бельо, особено на прашки, които се врязват в кожата и са едни от виновниците за пренос на бактерии от ануса към влагалището и уретрата. Не прекалявайте с алкохола, газираните напитки, кофеина и лютивите храни - те дразнят лигавицата на пикочния мехур.