« Диагностициране на цистит

Поставянето на диагнозата цистит се основава предимно на симптомите, които съобщава пациентът. Външният вид на урината невинаги е от полза. Ако веднъж сте имали цистит, при повторно разболяване сами ще може да разпознаете заболяването.

Диагнозата при цистит се подкрепя и от провеждане на определени изследвания. Изследване на урината може да се извърши още в кабинета на лекаря Ви чрез химически тест с тест-ленти, което става много бързо и служи за ориентиране на лекаря. Ако има възпаление, лекарят може да идентифицира червени и бели кръвни клетки или белтък в урината с помощта на тест-лентичките. По-точно и прецизно изследване се прави в лаборатория, като за целта може да се изследва обикновена урина със седимент (анализ на урина), както и да се изпрати урина за урокултура. С урокултурата се отчита наличието на бактерии в урината. Първата урокултура се взема винаги преди започване на антибиотичното лечение. Ако резултатите от изследването на урината показват наличието на инфекция, Вашият лекар може да ви предпише антибиотик веднага, докато чакате резултатите от урокултурата.

Резултатите от микробиологичното изследване на урината (урокултура) също ще посочат дали доказаните бактерии са чувствителни към антибиотика, който е бил използван или дали има някакви резистентни бактерии, които няма да отговорят на започнатото антибиотично лечение.

В случай на повтарящи се инфекции на отделителната система, Вашият личен лекар може да Ви насочи за консултация със специалист - нефролог или уролог, който да прецени дали има нужда да се направят и допълнителни изследвания. Тези специализирани изследвания се правят, ако има съмнение за друго заболяване или фактор, провокиращ цистита. Това са ултразвуково изследване (ехография) на отделителната система или рентгеново изследване на бъбреци, уретери и пикочен мехур, цистоскопия с или без биопсия на стената на пикочния мехур и при мъжете, лабораторно изследване на простатен секрет. Например, рентгеновото изследване или ултразвука може да помогне за диагностицирането на други причини за възпалението на пикочния мехур, като например тумор, камък или структурна аномалия на отделителната система.

Вашият личен лекар може да пожелае да изпрати проба от урината Ви в лаборатория за по-нататъшно тестване. Вземането на няколко последователни урокултури може да бъде необходимо, ако:

- имате повтарящи се цистити (повече от три пъти за една година).

- лекарят Ви се съмнява, че може да имате бъбречна инфекция – циститът може да бъде симптом на това.

- приемате имуносупресивно лекарство (лекарство, което потиска имунната Ви система) - те засягат защитните сили на тялото Ви, така че може да бъдете по-податливи на инфекции.

- имате диабет - циститът може да бъде усложнение на диабета.

- може да имате полово предавани инфекции - като гонорея и хламидия.

- възможно е, че имате друга инфекция, като например кандидоза.

Прочетете повече информация за диагнозата и изследванията при цистит:
Изследване на урина
Цистоскопия
Анализ на урина
Ултразвуково изследване (ехография) на пикочните пътища
Урокултура и чувствителност