« Поставяне на брекети

От 6 месеца до 2.6 години е периодът за носене на брекети, според причината за тяхното поставяне!

За, колко време се поставят брекети?

Най-честият въпрос от пациент, към ортодонт е колко време трябва да се носят брекетите или за колко време се поставят брекети.

Всеки иска да има една красива усмивка с правилно подредени и бели зъби, но за жалост това НЕ е процес който отнема седмица или две. Принципно към лечение с брекети се пристъпва когато има значително изкривяване на зъбите в едната или двете зъбни дъги.

Обикновенно, след като сте били прегледани от ортодонт, би трябвало да ви се обясни колко продължително се очаква да бъде лечението при вас. Ако проблемът е просто козметичен и се касае за изправяне на фронталните зъби, то брекети могат да се използват за период от 6-12 месеца.

Ако пациентът има по-сложни проблеми с челюстите, тогава лечението най-често е около 2.6 години. По време на първата консултация, ще ви бъде обяснено какъв точно е проблемът, който се наблюдава при вас и колко дълго би отнела корекцията му.

За децата, ортодонтите използват снемаеми апарати, които се наричат шини или скоби, които се използват, за да създадът място в зъбните дъги, за да може да се подредят зъбите, като повечето ортодонти подреждат зъбите със брекети след като са използвали снемаемите шини. 

Изправянето на зъбите с фиксирани брекети е в пряка зависимост от съдействието на пациента. Причината за това, е че най-често се налага носене на ластици за да може зъбите да попаднат в правилната си позиция, като ластиците ги поставя и слага пациентът сам. Сваля ги по време на хранене и спорт. Перфектни резултати се наблюдават само при тези пациенти, които носят ластиците през цялото време и следват стриктно инструкциите на ортодонта си.

Ластиците за брекети, имат значение не само за подреждането на зъбите, но и за корекцията на захапката при фронталните и/или дъвкателните зъби. Винаги когато имате пространства между зъбите се налага да използвате т.нар. еластична верижка за да се затворят и подредят правилно зъбите.

Много често проблемът при децата е толкова сложен, че не може да се коригира само с брекети и тогава се налагат два етапа на лечение:

1. По време на първия етап се разширява горната челюст до нормалния и размер чрез един от зъбните апарати.

2. По време на втория етап чрез брекети се изправят зъбите и се подреждат.