« Рибни топчета със сос бешамел (Fiskeboller i Hvit Saus)

Рибни топчета със сос бешамел (Fiskeboller i Hvit Saus)

Всеки Норвежец ги обожава!

Fiskeboller i Hvit Saus – рибни топчета е норвежко ястие от риба, приготвена на топчета със сос бешамел. Те се готвят във всяко местно домакинство и изглежда, всеки норвежец ги обича. Въпреки че едва ли може да се смятат като съществен принос към световното кулинарно богатство, те със сигурност влизат в графата „класическа норвежка кухня“.

Рибни топчета със сос бешамел Приготвяне на топчетата


Уверете се, че в рибата няма кости и че всичките ви съставки са студени, направо от хладилника. Това улеснява оформянето на топчетата. Поставете рибата в кухненски робот заедно със солта и пулсирайте, докато се образува груба паста. Добавете картофено нишесте и индийско орехче. Докато ножът работи, добавете яйцата едно по едно, след което добавете млякото и сметаната. Подправете със сол и черен пипер. Сложете сместа в хладилника за 1, 5 – 2 часа.
Сложете рибния бульон да заври. (Можете да използвате или бульон, който сте замразили, или на кубчета.) Използвайте две лъжици, за да направите топките (потапяйте лъжиците в ледена вода между топките). Плъзнете топката от лъжицата и във врящия бульон. Първо сварете една, за да видите как ще се получи, и ако се разпадне, добавете още брашно в сместа. После варете по няколко наведнъж. Готови са, когато станат твърди.  Прецедете бульона и го използвайте като основа за соса.

  
какво означава »