« Овнешко със зеле

Овнешко със зеле

Ястието, което има свой собствен празник!

Овнешко със зеле (Fårikål) (произнася се нещо като “ферикел”) е традиционно норвежко ястие, считано от мнозина за национално ястие на страната. Състои се от парчета овнешко месо с кост, зеле, черен пипер на зърна и малко пшенично брашно, които се готвят за няколко часа в гювеч. Традиционната гарнитура към ястието е картофи, варени цели с кожата. Обикновено ястието се приготвя в началото на есента и дори си има фестивал, който е в последния четвъртък на септември всяка година.

С идването на септември в Норвегия се извършва и годишното прибиране на овцете от планинските пасища, за да се върнат в своите ферми за презимуване. След като стадата се върнат, неизбежно голяма част от порасналите и силни шилета ще отидат направо от пасищата в кланицата. Това е времето на годината, когато ястията с агнешко и овче са най-популярни. Тъй като овцете са пасли сред трева и диви билки, месото придобива изключителен вкус. Най-любимото и известно такова ястие, предлагащо богатството на норвежката есен е овнешко със зеле (Fårikål).

Ястия с комбинации от овнешко и зеленчуци съществуват в различни форми в повечето северноевропейски страни. Яхнии с месо и зеле се срещат в немските готварски книги още 18-ти век, по-късно се разпространяват на север до Дания.  Овнешко със зеле (Fårikål) се появява в елитните норвежки готварски книги през 19-ти век и става част от норвежката национална кухня около началото на 20-ти век, когато през 1927 г. ястието е обявено за национално ястие на Норвегия.

Въпреки чуждия си произход, може би ястието е толкова обичано, защото съставките представляват Норвегия. Агнешко от планината, картофи, току-що събрани от полето и прясно зеле, отглеждано през цялото лято. Заедно те образуват едно малко парче от Норвегия.

Овнешко със зеле (Fårikål) е невероятно лесно за приготвяне и включва зеле и овнешко, или шилешко, като традиционно трябва да е цяло парче месо с кост. Естествено, ако ароматът на овнешко, или шилешко месо е непоносим за вас, можете да го цзамените с агнешко. Зелето и агнешкото освен със сол се овкусяват с добавянето на чер пипер на зърна. Традицията твърди, че зърната черен пипер подпомагат храносмилането и трябва да се консумират с ястието.

Първоначално fårikål е ястие от делнични дни, но тъй като готвенето отнема време, ястието обикновено се използва като неделна вечеря, сервирана с домашно приготвена бира. Популярно е и като ястие за гости. Както споменах по-горе, ястието си има свой национален ден, наречен Fårikålens Festdag, който се провежда в последния четвъртък на септември всяка година.