« Картофено-яйчен кейк

Картофено-яйчен кейк (Kartoffelæggekage)

Просто и гъвкаво ястие, приготвено с каквото ви е останало в хладилнка!

Датският картофено-яйчен кейк, или торта, както е буквално преведено Kartoffelæggekage е ястие, които се среща под една или друга форма в кулинарните традиции на различни държави. Най-очевидна е приликата с италианската фритата, испанската тортиля, немския огретен, немската фермерска закуска Bauernfrühstück, или френския омлет.

Според мен причината за тази популярност на ястията подобни на датския картофено-яйчен кейк е свързана с тяхната простота и гъвкавост – освен яйца и картофи, може да се разнообрази с най-различни зеленчуци, бекон и пр. продукти търкалящи се из хладилника ви. Приготвянето е бързо и може да се сервира като брънч, обяд или вечеря и се съчетава с ежедневни скоби, които е вероятно да имате под ръка в хладилника.

Датският картофено-яйчен кейк има безброй вариации, но тук ще се спра на базовата рецепта, а вие се доверете на въображението си и създайте своите любими варианти експериментирайки с различни продукти. За украса се ползва див лук Chives, наричан също и сибирски лук.