« Шопска салата

Шопска салата

Най-популярна в света салата!

Всеки чужденец, минал през България поне за ден-два, научава задължително три думи на български: „ракия“ и „шопска салата“. Причината е една – няма човек, който да не харесва тази свежа, лека, апетитна и вкусна салата, особено ако е приготвена от пресни градински зеленчуци и домашно сирене.

Богатият аромат и сладостта на домата, свежата хрупкавост на краставицата, сладостта на чушката и леката лютивост на червения лук се допълват в съвършен синхрон. Сиренето добавя плътност, а класическият дресинг от зехтин, сол и олио е връзката между всички вкусове и аромати и ги превръща в магията на салатата.

История на шопската салата

Макар че със сигурност прародителите ни са похапвали домати и краставици със сирене, шопската салата не е традиционно, старинно българско ястие, още по-малко пък от Шопския край. Всъщност историята ѝ прилича по-скоро на историята на италианската пица „Маргарита“, създадена от неаполитанския пицар Рафаеле Еспозитос цел да пресъздаде цветовете на италианското знаме и превърнала се в легенда и вечна класика в италианската кухня.

Тук обаче не е ясно кой е точният автор. Знае се, че е измислена през 1956 година от готвачите от тогавашното Държавно предприятие „Балкантурист“, работещи в ресторант „Черноморец“ в курорт „Дружба“. Говори се, че идеята е била да се създаде предястие с цветовете на българското знаме. В същата година рецептата се появява в популярната „Книга за домакинята“, макар че в този вариант няма сирене.

Вариантите на шопска салата

Варианти на шопска салата съществуват, макар да не са твърде многообразни. Чушката може да е сурова, печена или люта, а понякога в салатата няма сирене или лук, макар и да е спорно дали без силене може да се нарече шопска. 🙂