« Пиле с червен пипер (Paprikahendl)

Пиле с червен пипер (Paprikahendl)

Традиционно се приготвя с кокошка, но ако нямате и пилето от магазина ще свърши работа!

Пиле с червен пипер (Paprikahendl) е австрийският вариант на унгарското ястие csirkepaprikás. Бъдейки в миналото една империя, между австрийската и унгарската кухни има немалко взаимни влияния. В оригинален вариант се приготвя от домашна кокошка (не пиле), тъй като кокошката придава по-наситен пилешки аромат. Разбира се нищо не пречи да се направи и с обикновено пиле от магазина.

Пиле с червен пипер (Paprikahendl) най-често се прави с цели пирешки бутчета, но нерядко се срещат и варианти с цели пилешки гърди, както и пилешко месо нарязано на късчета. Аз лично предпочитам варианта с бутчетата, които са по-сочни от пилешките гърди и идглеждат чисто визуално по-красиво (според мен) от пилешкото нарязано на хапки.

Класическа гарнитура е пастата на немскоезичния свят – шпецле, но се предлага и с гарнитура от варени картофи, или австрийска картофена салата. Приготвянето на гарнитурата не е включено в тази рецепта. Последвайте линковете по-горе, за да видите рецептите за шпецле и картофена салата.