« Пътуване с кораб по време на бременност

Ако искате да ходите на круизно пътуване, по-добре го отложете за след бременността, от една страна в първите месеци на бременността може да имате симптоми на морска болест, а от друга страна на повечето кораби не се допускат бременни след 6-ия месец. Ако сте в петия лунарен месец, ще се наложи да представите на корабния лекар бележка от Вашия лекар, че здравословното Ви състояние позволява това пътуване. Ако все пак решите да пътувате с круи,з е добре да се уверите, че има кабинет за медицинско обслужване на кораба.

При пътуване в чужбина трябва да си носите всички здравни документи, европейската си здравна карта в държавите-членки на Европейския съюз и да си направите здравна застраховка, за да бъдете спокойна при нужда от медицинска помощ. Когато сключвате здравната застраховка, разпитайте подробно какви услуги покрива по време на бременност. Добре е застраховката Ви да включва и медицински транспорт със самолет или линейка в случай на необходимост.

Хубаво е по време на пътуването да вземете със себе си всички медикаменти, предписани Ви от лекаря, както и да го попитате какви лекарства биха били подходящи за бременна жена при най-често срещаните оплаквания и спешни случаи. За по-комфортното Ви пътуването си вземете две по-малки възглавнички, на които да се облягате. Също на тях може да поставяте и от време на време краката си, като ги повдигнете на по-високо. Докато пътувате, е важно да сложите подходящи удобни обувки (ниски, спортни обувки) и по възможност леки и широки дрехи.