« Упражнението на Трите маймуни

Винаги преди да се опитваме да влияем на чуждия ум и да се опитваме да го разсейваме, трябва първо да озаптим собствения си неспокоен и непокорен разсъдък.

На изток неуправляемият човешки ум се символизира с търчащите насам- натам непостоянни маймуни.

Вместо да бъдат „слепи, глухи и неми“, трите маймуни от Далечния изток всъщност представляват будистко описание на правилния начин за медитация – като затворим сетивата и елиминираме страничните дразнители, защото по този начин успокояваме и съсредоточаваме ума.

За да подобрите собствената си способност за съсредоточаване, седнете удобно и дишайте бавно, дълбоко и целенасочено, докато съсредоточавате погледа си върху мандалата от фигура отдолу.

След като трийсет секунди се съсредоточавате върху мандалата, затворете очи и се опитайте да задържите в мисления си поглед остатъчния образ на мандалата колкото се може по-дълго.

След като образът избледнее, отворете очи и повторете процеса.

Скоро ще можете да задържате остатъчния образ все по-дълго и по-дълго. Не забравяйте бавното, дълбоко и целенасочено дишане, докато „визуализирате“ мандалата.

Сам по себе си успокояващият ефект на това упражнение за съсредоточаване и медитация го прави твърде ценно, но крайната цел и полза ще бъде, че достигате точката, където, без да гледате мандалата, можете да си представите тази успокояваща картина – или каквото друго решите да си представите – просто като затворите очи и се съсредоточите.

Урокът на Дао ин янг (наричано също Тай Чи – „Върховното и крайното“) е никога да не откъсвате очи от наградата, никога да не си позволявате да забравяте за целта.

А целта при контрола на съзнанието е да бъдете „разсейващият“ а не „разсейваният“.

Също както на истинското бойно поле в духовната схватка е пълно с опасни минни полета; сапьорът греши само веднъж, една случайна липса на съсредоточеност може да ви погуби.