« Кои и какви са видовете раждания?

Кои и какви са видовете раждания?

Според медицината и съществуващите методи, има два вида раждане – „нормално раждане“ и раждане чрез Цезарово сечение, а кое, какво представлява вижте тук:

Нормално раждане


Какво представлява нормалното раждане, какви са негативите, и позитивите от нормалното раждане?

Процесът на нормално раждане може да има няколко вариации – нормално раждане чрез обезболяване с епидурална анестезия, нормално раждане във вода, нормално раждане у дома (в България не е регламентирано и разрешено), нормално раждане без никакви  медикаментозни стимулации за ускоряване и подпомагане на процеса. Всеки един вид нормално раждане има своите позитиви и негативи и те зависят както от самата жена и нейната нагласа за това как ще протече раждането, така и от препоръката на лекаря. Важно е да се знае, че всяка жена и всяка бременност дори при една и съща жена могат много да се различават. Затова е нужно вземането на решението за вида на раждане да не е на базата на общите принципи  и тенденции, а на базата на индивидуалността.

  
какво означава »

Раждане чрез секцио


Какво представлява раждането чрез секцио, и крие ли рискове?

Като процедура за раждане, секциото достигна повече от 40% от ражданията в България. Най- големият негатив тук е , че това е голяма коремна операция и като такава има рискове за всичките оперативни и постоперативни усложнения на коремна операция, плюс усложнения от страна на матката и нейната контрактилност. Освен това  възстановителният период след секцио е по- бавен и по – дълъг.  От друга страна обаче, чрез секцио жената  може да избере датата на раждането, може да избере упойката с която да бъде(обща или спинална) , намалява шанса от бъдещо спадане на женските полови органи.   Показанията за секцио могат да се разделят на абсолютни и относителни. Самото секцио може да бъде направено по спешност или планово. Индикации за раждане чрез секцио  са:  тесен таз на майката, пелвио-фетална  диспропорция, едър плод, седалищно предлежание при първораждащи, напречно предлежание, отлепена плацента, предлежаща плацента, предшестващо секцио, забавяне на тоновете в хода на едно нормално раждане, многоплодна бременност и  други.

  
какво означава »