« Нормално раждане

Какво представлява нормалното раждане, какви са негативите, и позитивите от нормалното раждане?

Процесът на нормално раждане може да има няколко вариации – нормално раждане чрез обезболяване с епидурална анестезия, нормално раждане във вода, нормално раждане у дома (в България не е регламентирано и разрешено), нормално раждане без никакви  медикаментозни стимулации за ускоряване и подпомагане на процеса. Всеки един вид нормално раждане има своите позитиви и негативи и те зависят както от самата жена и нейната нагласа за това как ще протече раждането, така и от препоръката на лекаря. Важно е да се знае, че всяка жена и всяка бременност дори при една и съща жена могат много да се различават. Затова е нужно вземането на решението за вида на раждане да не е на базата на общите принципи  и тенденции, а на базата на индивидуалността.

Общоприето и най-резонно е жената да роди нормално, ако няма противопоказания за това. Разбира се в 21 век с епидурална анестезия,  за да се осигури безболково  преминаване на периода на разширение на цервикалния канал, както и скъсяване на целия процес на раждане. Позитивът тук е, че жената се възстановява няколко часа след раждането  и че нормалното раждане спомага за по-добрата адаптация на бебето към  извънутробния живот. Негативните моменти са, че може да се наложи епизиотомия ( която всъщност предотвратява неправилно разкъсване на жената).

Доста са привърженичките на напълно естественото раждане - без окситоцинова инфузия, без обезболяващи и спазмолитични медикаменти. Не можем да отречем това раждане, не можем и да не се съобразим с желанието на бъдещата майка, но тя трябва да е наясно, че  мониторирането на детските тонове в предродилната зала и поне  поставянето на абокат   са както за нейно добро  така и за доброто на нейното бебе. Това дава възможност на лекаря при едни не чак толкова добри обстоятелства той да се намеси  и раждането да приключи щастливо.

В България раждането у дома не е разрешено. Трябва да се знае, че при такива обстоятелства родилния дом е най-доброто място , където може да се  случи раждането ви .