« Какво е нормалното кръвно налягане за всяка възраст?

Апарата за измерване на кръвно налягане, нормалното кръвно налягане за всяка възраст?

Ето какво е нормалното кръвно налягане за всяка възраст

Нормалното кръвно налягане при деца 

Нормалното кръвно налягане при дете, което е на една година: при момчетата – 96/66 (горна/долна), момичета – 95/65.

Нормално кръвно налягане при дете на 10 години:
103/69 при момчета и 103/70 при момичета.

 

Нормалното кръвно налягане при млади хора


Нормално кръвно налягане при 20-годишните:
момчета – 123/76, момичета – 116/72.

 

Нормалното кръвно налягане на средна възраст

Нормално кръвно налягане при 30-годишните:
при младите мъже – 126/79, при младите жени – 120/75.

При 40-годишните мъже 129/81, при 40-годишните жени 127/80.

При мъже и жени на възраст над 50 години нормалното кръвно налягане е 
Нормално кръвно налягане при мъжете 135/83, а при жените 137/84.

 

Какво трябва да бъде кръвното налягане при възрастните хора


При възрастните хора над 60 години следното кръвно налягане се счита за нормално:
за 60-годишните мъже 142/85, за жените на същата възраст 144/85.

За възрастните хора, които са навършили 70 години:
нормалното кръвно налягане е 145/82 за мъжете и 159/85 за жените.


Какво е нормалното налягане при по-старите хора? При 80-годишните хора, нормалното кръвно налягане е 147/82 за мъжете и 157/83 за жените.


За възрастните деветдесетгодишни дядовци нормалното кръвно налягане се счита за 145/78, а за бабите на същата възраст – 150/79.

 

Новите стандарти!!! Кога се приемат лекарства за високо кръвно налягане?

Експерти предефинираха стандартите за високо кръвно и това означава, че много хора ще трябва да променят стиловете си на живот, за да се вместят в новите граници. В САЩ дефиницията за високо кръвно налягане се дава от Американската сърдечна асоциация и Американскиа кардиологичен колеж. Това е първата значима промяна в техните дефиниции от 14 години насам.

Целта на предефинирането е да се установи проблема по-рано, за да може да се започне лечението му по-рано и така да се увеличат шансовете за успех. Новата дефиниция за високо кръвно налягане е 130/80. Според лекарите ако имате такова кръвно налягане това не означава, че трябва да започнете да взимате веднага лекарства, но трябва да вземете ситуацията на сериозно и да промените стила си на живот, за да намалите стойностите.

Какво не трябва да ядем при високо кръвно налягане


Важно! Кои са забранените храни при високо кръвно налягане

 1. Месни консерви
 2. Китайски храни- подправките в тях съдържат двойно количество натрий
 3. Замразени пици- съдържат много сол и консврванти
 4. Червено месо
 5. Тестени изделия
 6. Кисело зеле- прекалено богато на натрий
 7. Алкохол- драстично увеличава кръвното налягане, а с това и риска от сърдечно съдои заболявания 

 

 

  

Как да повишим ниското кръвно налягане?


Замайва Ви се главата, постоянно сте жадни, имате главоболие и бледа кожа, ръцете и краката са ви студени, постоянно ви се спи – най-вероятно кръвното ви налягане е ниско.

Затова трябва да се вземат спешни мерки за нормализиране  на ниското кръвно налягане.

Обикновено пием повече кафе, но лекарите предупреждават, че поради диуретичния ефект на кафето в крайна сметка то понижава кръвното. Затова трябва да се внимава.

Ето и някои по-добри начини за повишаване и нормализиране на ниското кръвно налягане 

 1. айран със сол е чудесно средство за повишаване на кръвното през лятото. Солта може и да е вредна, но в случая много помага.
 2. Прием на повече течности.
 3. Редовно хранене. Ако сте с ниско кръвно не се вманиачавайте в диетите, винаги си дръжте нещо под ръка за хапване. Всички любители на шоколада сега е редно да започнат да суфлират – шоколад, шоколад… Е, лятото не е най-добрия вариант, защото ще се разтопи и ще ви направи какви ли не поразии в чантата, но някой плод или бисквитка, също биха свършили работа в спасителната операция.
 4. Движете се повече.
 5. Спортувайте – за по-добро кръвообращение.
 6. Масаж – може да се поглезите – при вас е с лечебен ефект и дори е задължително.
 7. Проветрявайте по-често помещения.
 8. Набавяйте си витамин С – шипков чай с мед.
 9. Правете си отвара от билки, за които знаете, че помагат при ниско кръвно налягане като например: невен, коприва, босилек, мента, глог, глухарче, мащерка, розмарин.
 10. Босилекът става и за салатка, а ментата за освежаващи коктейли – така че има различни вариации.
 11. Проучете къде има Витамин В  и си похапвайте, онова което ви харесва като например: моркови, жълтъци, черен дроб, млечни продукти…
 12. Внимавайте с лекарствата – да нямат като страничен ефект понижаване на кръвното налягане.
  ниско кръвно наляганередовно храненехипотоници


  

Как да свалим кръвното налягане с прости техники у дома


4 много ефективни и същевременно прости техники за сваляне на високото кръвно налягане без хапчета:

Сваляне на високо кръвно налягане у дома чрез Масаж

Направете масаж с плавни движения на шията, като акцентирате върху тилната област.

Сваляне на високо кръвно налягане у дома чрез компрес от оцет

Вземете 2 парчета плат и ги накиснете в ябълков или обикновен оцет. Приложете компреса и задръжте в продължение на 5-7 минути. След 20-30 минути измерете налягането си. Ако нямате подобрение, повторете отново.

Сваляне на високо кръвно налягане у дома със сок от червена боровинка

Разтворете в 100 мл сок от боровинка същото количество мед. Трябва да взимате от средството три пъти на ден по една малка лъжица. Подходящо е за хора с хронична хипертония.

Сваляне на високо кръвно налягане у дома чрез Акупунктурни точки

Въздействайте върху линията, разположена зад меката част на ухото до ключицата. Прикрепете показалеца си в канала зад меката част на ухото си и с доковане преминете през линията до средата на ключицата. Въображаемата линия трябва да бъде почти вертикална.

Не е необходимо да натискате силно, достатъчно е да триете кожата с пръст. Прекарайте 8-10 пъти от всяка страна на главата. За да проверите ефективността на метода, измерете налягането си веднага след това. Опитайте го – и вие ще успеете!

Можете да споделите тези прости съвети за сваляне на кръвно налягане с приятелите си! 

  

Избрани сайтове

 • Официалният AtlasPROfilax® център в България Официалният AtlasPROfilax® Център в България. Лечение на главоболие, мигрена, фибромиалгия, болки във врата, вертиго, сколиоза, AtlasProfilax, Atlas Profilax, Atlas Profilax България, изтръпване на главата, шийни прешлени, наместване на атлас.

 • Дермика Естетика "Дермика Естетика ЕООД” е компания, оперираща в сферата на естетиката с над 10 години професионален опит в дистрибуцията на медицински и козметични продукти. Ние държим на индивидуалния подход, професионално обслужване и голяма гама продукти.

 • ORTHOSMILE Ортодонтска клиника "Орто Смайл"- модерното лечение в България. Специалист ортодонт д-р Павлина Патаринска.

 • ЕТ ГЕПАР - официален представител на CHIRANA - Dental Словакия за България Фирма 'ГЕПАР' е с дългогодишна история в доставката и поддръжката на комплексни стоматологични кабинети от фирма ''CHIRANA'' - Словакия в България. Доставка на пълното оборудване и обзавеждане на стоматологични кабинети, гаранционен и извънгаранционен сер

 • Козметично студио ПЕРСОНА Козметични процедури и терапии от ново поколение в козметично студио Persona

 • Актуално

 • Начало

 • Diane 35 tabl. x 63

 • Диане 35 табл. х 63

 • Кога детето ми трябва да бъде прегледано от детски ортодонт? Кога детето ми трябва да бъде прегледано от ортодонт?

 • Затягане на брекети! Боли ли? Затягате ли брекетите и това ще боли ли?

 • Какво е ортодонт?

 • Най-често задаваните въпроси към ортодонта? Въпроси

 • Възстановено е движението по път II-16 София – Своге в района на Гара Лакатник

 • Подновяване на сътрудничеството между Несебър и Котор и откриване на изложба „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ По инициатива на д-р Меглена Плугчиева – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна гора, в онлайн среща, проведена днес – 18 октомври 2021 г., кметовете на Несебър Николай Димитров и на Котор – Владимир Йокич, подновиха връзките между двата града, включени в престижната листа на Световното наследство на ЮНЕСКО, като за целта подписаха Меморандум за сътрудничество. По време на онлайн подписването присъства също така и Н.Пр. Снежана Радович – извънреден и пълномощен посланик на Черна гора в Република България. По инициатива на д-р Меглена Плугчиева извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна гора, в онлайн среща, проведена днес 18 октомври 2021 г., кметовете на Несебър Николай Димитров и на Котор Владимир Йокич, подновиха връзките между двата града, включени в престижната листа на Световното наследство на ЮНЕСКО, като за целта подписаха Меморандум за сътрудничество. По време на онлайн подписването присъства също така Снежана Радович извънреден и пълномощен посланик на Черна гора в Република България. Меморандумът за сътрудничество между община Несебър и община Котор цели да укрепи отношенията между двата града и да положи основите на бъдещото взаимодействие между тях в сферите на: опазване на историческото наследство; културата; туризма; спорта; сътрудничеството при обмяна на полезни идеи и практики за популяризация на материалните и нематериални ценности; споделяне на важен опит в рекламирането и представянето на Несебър и Котор и тяхната хилядолетна история в условията на съвременните икономически реалности. По инициатива на българското посолство в Черна Гора nbsp; и с любезното съдействие на Държавния културен институт към министъра на външните работи, в черногорския град събитието бе отбелязано с изложба Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО , посветена на 65-годишнината от членството на Република България в ЮНЕСКО и 75-годишнината от създаването на специализираната агенция към ООН. Изложбата бе открита от посланик д-р Меглена Плугчиева и кмета на Котор Владимир Йокич, в църквата Свети Павел в стария град на Котор, непосредствено след подписването на Меморандума. На откриването на изложбата присъстваха представители на дипломатическия корпус в Черна гора, на Скупщината, централната изпълнителна власт и местното самоуправление, много журналисти. Културното събитие и подновяването на договора за партньорство между Котор и Несебър намериха nbsp; широк отзвук и бяха подробно отразени от nbsp;черногорските nbsp;медии. Поради отчетения голям интерес към експозицията, от 26 октомври изложбата ще бъде представена и в столицата на Черна гора Подгорица. nbsp;

 • Посланик Ангел Чолаков бе приет от Вселенския патриарх Вартоломей I

 • За 4 часа през нощта във вторник и сряда ще бъде ограничено движението от 30-ти км до 47-км на АМ „Хемус“

 • Участие на генералния консул в заключително мероприятие по проект „Тракийски традиции без граници“ На 15.10.2021 г. генералния консул на Република България в Одрин Борислав Димитров взе участие в заключително пето мероприятие по проект CB0005.2.23.051 „Тракийски традиции без граници“, съфинансиран от ЕС по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България - Турция 2014 - 2020 г. Партньори в проекта са Тракийско сдружение „Яни Попов“- гр. Созопол и Дирекцията по музеите на Одрин. Генералния консул на Република България в Одрин Борислав Димитров взе участие в заключително пето мероприятие по проект CB0005.2.23.051 Тракийски традиции без граници , съфинансиран от ЕС по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България - Турция 2014 - 2020 г. Партньори в проекта са Тракийско сдружение Яни Попов - гр. Созопол и Дирекцията по музеите на Одрин. В рамките на събитието беше открита изложба на фотографии, заснети по време на изпълнението на прокта, представляващи градски и природни пейзажи от Тракийския регион от двата края на българо-турската граница. Генералният консул Борислав Димитров връчи почетни плакети на участвалите фотографи. Тракийското сдружение Яни Попов"- водещ партньор по проекта, представи своя фолклорна програма nbsp; Да покажем на поколенията , включваща фолклорни песни и танци. Домакините на свой ред също представиха фолклорен танц. nbsp; Програмата завърши с общ танц, показващ още веднъж общото фолклорно наследство на двата народа. Сред гостите на събитието бяха отец Александър Чъкърък, Гено Пухов- председател на Тракийско сдружение Яни Попов", Анастасия Колева- координатор на проекта, Кемал Сойтюрк- директор на Областната дирекция по култуа и туризъм на Одрин, Шахан Кърчън- директор на Дирекцията по музеите на Одрин, Сердар Йиз- председател на на УС на Одринското фотографско дружество, Атанас Димов- консул в ГК-Одрин, фотографи, културни дейци и любители на тракийското изкуство. ГК-Одрин оказа необходимото съдействие по визови въпроси за участниците в проекта от турска страна.

 • Министър Балтова обсъди предстоящия зимен сезон за туристи от Великобритания с Balkan Holidays Министърът на туризма Стела Балтова и екип от министерството на туризма проведоха онлайн среща, в която обсъдиха предстоящия зимен сезон и условията за влизане в страната на туристи от Великобритания с представители на Balkan Holidays.Министър Балтова открои важността на Великобритания за зимния туризъм у нас и подчерта, че България ще се представя като сигурна дестинация, от гледна точка на осигуряване на добри условия и спазване на всички противоепидемични мерки в курортите. quot;Очакваме nbsp; с нетърпение английските туристи да дойдат у нас. Имаме указания за работа на зимните курорти в условията на COVID-19, а следващата седмица ще бъде готов и т.нар. Здравен протокол, разработен от Министерството на туризма quot;, уточни още тя. Здравният протокол ще бъде достъпен и на страницата на Националния туристически портал с актуална информация за условията за пътуване, мерките в местата за настаняване и изхранване, които ще гарантират сигурността на туристите.Представителите на големия туроператор Balkan Holidays, който тази година отбелязва 55 години присъствие на българския пазар, също заявиха, че пазар Великобритания е изключително важен за България и през годините страната ни се е ползвала като най-достъпната дестинация за ски и сноуборд. quot;При нас винаги цена-пакет-услуга са били на доста високо ниво, като голяма част от нашите клиенти са туристи, които се връщат година след година в България quot;, бяха категорични те. По думите им благодарение и на рекламата от уста на уста нашите ски курорти са успявали да се популяризират още повече. Дестинация България е предпочитано място предимно от млади хора и семейства с деца, които идват да се обучават в зимните спортове, съобщиха представителите на туроператора.По време на срещата бяха дискутирани също рекламните и маркетинговите кампании, които предприема Министерството на туризма на пазар Великобритания, спрямо актуалната епидемична обстановка и отварянето на границите ни за туристите от острова. Министерството ще участва в предстоящите големи изложения - The International Golf Travel Market (IGTM) и The World Travel Market (WTM). Предприемат се и мащабни рекламни кампании в телевизиите BBC, National Geographic и 24 Kitchen, както и в дигиталните им платформи.Министър Балтова и експертите от министерството обсъдиха с Balkan Holidays и мерките в подкрепа на бизнеса, които предприема българското правителство за справяне с последиците от пандемията от коронавирус.Беше обсъдено също мястото и начините за подкрепа на туристическия сектор в Плана за възстановяване и устойчивост, който днес кабинетът одобри, а утре България внася в Брюксел.

 • До 17.00 ч. днес движението по АМ „Тракия“ от км 55 до км 106 в посока Бургас се извършва в едната лента