« Каква дограма да изберем алуминиева или пвц?

Първата пасивна къща със сертификат Passivhaus Standart Plus е с дограма на фирма Чех Пласт ООД

Алуминиева, пвц или дървена дограма да изберем според профила на нашата сграда? 

  • Алуминият използван в дограмата е по-здрав и по-устойчив на големи и резки температурни амплитуди
  • ПВЦ дограмата се износва по-бързо от алуминиевата дограма
  • ПВЦ дограмата е значително по-евтина от алуминиевата дограма
  • ПВЦ дограмата има по-добра топлоизолация

При строителство със съвременен, модернистично изчистен интериор на място с големи температурни промени и без ограничения в бюджета понякога се предпочита алуминиева дограма

В повечето съвременни домове и сгради решението се свежда до по-практични избор- пвц дограма вместо алуминиева дограма.  

PVC дограмата изисква минимална поддръжка, което не може да се каже за дървената дограма. PVC дограмата не се нуждае от специални препарати за почистване или специално третиране, а само влажна кърпа и почистващ препарат без абразивни частици

Като предимство на PVC дограмата може да изтъкнем и по-малкият конденз, който образува в сравнение с алуминиевата дограма. Но все пак ако влажността в помещението е над 60% ще се образува конденз на най-студеното място в помещението- това по принцип са дограмата и стъклопакета, което изисква често проветряване. Но като цяло PVC дограмата кондензира по-малко влага от алуминиевата.

Изработената от PVC материал дограма има по-нисък коефициент на топлопроводимост, поради естеството на материала. Това благоприятства по-доброто задържане на топлина в помещението, в сравнение с алуминиевата дограма. Безспорно е значението на вида стъклопакет, който ще се вложи в новите прозорци. Той съставлява до 75% от площта на прозореца. Предлаганите на пазара стъклопакети са почти изключително от лято или флоатно стъкло, най-често от чешко, руско или турско такова.

Доста разпространено е мнението, че PVC дограмата е най-добрият вариант при подмянa на прозорците. Това наистина е така, при условие, че материалът, от който се изработва, винаги отговаря на най-новите технологични стандарти. PVC-то е пластмаса и е органичен материал и ако не са спазени високите изисквания за състав и обработка на материала, има опасност дограмата след време да промени значително първоначалния си вид под въздействие на климатичните условия и при неправилно поддържане да пожълтее или да се надраска, а при пожар или друг вид нагряване да се деформира и да се отделят токсични газове. Затова винаги залагайте на най-добрия производител на дограма, за да не се тревожите за тези неща, така ще бъдете сигурни, че вашата PVC дограма е изработена от най-качествените материали на пазара.