« Избор на дограма

Изборът на дограма е от изключителна важност, като се избира въз основа на помещението в което ще се монтира, както и местоположението на въпросното помещение. Но, тук същинският въпрос определено е как да изберем най-подходящата дограма?

Алуминиева, дървена или ПВЦ дограма? 

Кое е по-добро- алуминиева или пвц дограма?

Какво трябва да знаем при избор на дограма и коя е най-подходяща дограма за вас?

Каква дограма да изберем? Алуминиева или пвц дограма? Как се поддържа дървена дограма? Изборът на дограма е определено труден въпрос, който си го задава всеки човек взел решение да смени дограмата си. Това се получава въз основа на доста богат избор и широк пазар, където има изключително голямо разнообразие на комбинации на дограма и стъклопакети и изборът за обикновения клиент е силно затруднен. Различни цени, различни характеристики, 3, 4, 5, 6 камерни дограми, множество марки, за човек, който не е специалист, всичко това може да бъде изключително объркващо.

Освен това и всички други важни изброени дотук характеристики на дограмата, има и още една, която е от много голямо значение. Това е обковът, тоест заключващите елементи на дограмата. За дългогодишното правилно и безпроблемно функциониране на дограмата, изборът на добър обков играе също много съществена роля.

Съветваме ви да избягвате на нерегулируемия обков, тъй като неминуемо след година експлоатация, гумените уплътнения на касата, както и на крилото слягат. Това налага притискане с помощта на регулируем обков. Регулируемият обков е предпочитан и заради лесната профилактика на отваряемите части – например срещу провисване. С това определено не изчерпваме темата-избор на дограма, а продължаваме с редица въпроси, както и техните отговори за да улесним изборът ви на и за дограма.

Какво и защо трябва да знаем при избор на дограма?

Защо PVC дограмата има повече предимства пред дървената и алуминиевата?

Какъв стъклопакет да изберем?

Какво значение имат камерите на стъклопакета?

Има ли значение начинът на отваряне на дограмата?

Какъв цвят дограма да изберем?

Кога е най-добре да подменим дограмата?

Как се поддържа PVC дограма?

 

Какво трябва да знаем при избора на стъклопакет?


Какъв стъклопакет да изберем и какво трябва да знаем при избора на стъклопакет?

Ставайки въпрос за стъклопакет – задължително изберете такъв с нискоемисийно стъкло (заради неговата топлоизолационност, два пъти по-добра от обикновения стъклопакет и способността му да пропуска слънчевата енергия отвън, но да възпрепятства излизането на топлина навън от помещението), го прави изключително енергийно ефективен, което спестява от средствата за отопление. В избора на стъклопакет има значение и какво е изложението на жилището. При такива с южно изложение е добре да се спрете на  слънцезащитни стъкла или стъклопакет известен още като мултифункционален. Този тип стъклопакет през лятото предпазва от напичане на слънцето, а зимата не допуска да излизането на топлината от стаята през прозореца. Единственият недостатък е по-високата цена, но разходите направени за добрата изолация на дома, се изплащат още през първата година! Ако изложението е северно, то подходящото за вашия дом е тъй нареченото К-стъкло. То пропуска слънчевите лъчи, позволява затопляне на стаята, но отразява топлината, която идва от вътре, като я задържа в помещението. Цената спрямо мултифункционалното стъкло е по-ниска, а преимуществата в този случай са многократни. Най-важен фактор в случая обаче пак е топлоизолацията постигана с един или друг вид. Главната разлика е между т.н. обикновен стъклопакет – бяло/бяло и т.н. нискоемисиен стъклопакет. За разлика от първия, нискоемисийният предлага почти два пъти по-добра топлоизолация и разликата в цената от 18-20 лв. на м2 определено си струва.

  
какво означава »

Камерите на стъклопакета


Какво значение имат камерите на стъклопакета? Главната характеристика при  PVC дограмата  са:

Камерите поставени в профила и техният брой. Според броя на камерите, видовете профили варират между 3, 4, 5, 6- камерни. Ролята на всяка една камера е да изолира от шума и да осигури по-добра степен на топлоизолация. Тъй като въздухът е най-добрия изолатор, най-ефективни са профилите с 5 и 6 камери. Всяка кухина по-голяма от 5 мм се счита за камера. За повишаване коефициента на топлоизолация, съществува пряка зависимост между ширината на профила и камерите разположени в него. За разлика от стандартната ширина от 60 см при 3 и 4 камерните профили, 70 см. ширина при 5 камерните може да повиши процента на топлоизолация с 20%. 3 камерната дограма е най-често търсена за офис помещения и преградни площи. Най-разпространена за момента у нас е 4 камерната дограма, като се повишава интереса към 5 и 6 камерните профили. Съответно с размера на ширината на профила и броя на камерите, се повишава и ценовия клас на дограмата.

  
какво означава »

Какъв цвят дограма да изберем?


Какъв цвят дограма да изберем и имаме ли избор? Само бяла ли е дограмата, или това е всеобщо разбиране?

Дограмите от към цветова гама варират във всички дървесни разцветки, като някои от тях за специфични за отделните марки. Можете да изберете прозорци наподобяващи тъмен дъб, махагон, череша и много други. Като изработката е толкова добра, че трудно се забелязва всъщност, че това не е естествено дърво. Изборът на цвят за дограмата не Ви ограничава по никакъв начин. Избирайки един цвят за вътрешната част на дограмата, спокойно можете да изберете друг за външната част. Всичко това зависи от интериора и екстериора на мястото, където ще слагате дограмата. Фолирането на профилите със съответния избран от вас цвят е надеждно и има между двадесет и петдесет години гаранция. Начинът на поддръжка е лесен, а самото фолио е много издържливо и при правилна експоатация няма да имате абсолютно никакъв проблем с него.

  
какво означава »