« Студени гарнитури-идеи

Печеното месо или месото на скара-плоча, трябва да има и някаква гарнитура. Най-често приготвените и може би най-обичаните гарнитури попринцип се приготвят с картофи – салата, пюре, печени картофи или пък пържени. Но всички те, освен салатата, трябва да бъдат сервирани топли.

За студена гарнитура са подходящи запържени зеленчуци – грах, моркови, царевица, просто не ги пържете в масло, а в олио.

Вкусно предложение за студена гарнитура са патладжанените рулца, някаква разновидност на картофената салата, гарнитура с киноа и зеленчуци, салата от зеле според сезона. 

Една малко позабравена типично българска студена гарнитура, изключително подходяща за скара, е от сварен боб. За целта бобът се сварява предварително, отцежда се, изстудява се и след това се овкусява. Можете да нарежете лук на тънки шайби в комбинация с оцет и сол и да объркате всичко това заедно във вкусна бобена салата.

Може да добавите млян черен пипер, червен пипер и сух джоджен. Вариант е и сварен и отцеден боб, смесен с лютеница и малко ситно нарязан лук, накрая поръсен с магданоз. Украсете с маслини и тя ще придобие неустоим вид.