« Ирландско картофено пюре Колканон / Калкенън (Colcannon)

Ирландско картофено пюре Колканон / Калкенън (Colcannon)

С прифкус на зеле!

Ирландското картофено пюре Колканон / Калкенън (Colcannon) е традиционно ирландско ястие представляващо смес от непасирано, намачкано картофено пюре и бяло зеле. Ирландците имат всякакви начини за готвене на картофи, с имена като Champ, Bruisy, Pandy, ирландски картофени питки Fadge и не на последно място Colcannon.

Днес най-често се добавя и зелен лук, а вместо мляко се ползва сметана. Ястието се предлага през цялата година както като основно ястие, така и като гарнитура към меса.

През XVI и XVII в. в Европа и Ирландия картофите, зелето и празът се считат за храна на обикновения човек, така че е неизбежно да се развие ястие, което комбинира всички тези съставки. Думата “колканон / калкенън” произлиза от галския термин „cal ceannann“, което означава белоглаво / бяло зеле. Първата сричка „col“ вероятно произлиза от ирландското „cál“, което означава зеле. Втората сричка може да произлиза от „ceann-fhionn“, което означава бяла глава (т.е. „бяла глава зеле“).

Според друга теория се твърди, че е производно на стария ирландски „cainnenin“, преведен като чесън, лук или праз. В българския език е навлязло с неправилното произношение “колканон”, но реално се произнася “калкенън”. По тази причина тук давам и двата варианта

Ирландско картофено пюре (Colcannon) в миналото е съдържало само картофи, зеле и масло.  Както всяка традиционна рецепта и тази има вариации. Понякога вместо бяло зеле са слага така наречения “кейл”, или листно зеле, а също така кромид лук, или праз, или зелен лук. Добавя се също и прясно мляко, или сметана. Тук описвам вариант с праз, защото много го обичам.

В Ирландия се сервира като като основно ястие за празненствата на Хелоуин и тази вечер се нарича “Вечер на Колканон / Калкенън” (Colcannon Night). Ястието се използва и за предсказване на бракове, точно както в други държави имат забавното суеверие, че самотната млада дама, която хване сватбения букет, ще бъде следващата, която ще се омъжи.

Млади необвързани ирландски жени се надяват да намерят пръстена, скрит в чинията им. Една неомъжена жена със завързани очи трябва да вземе главата зеле от градината, която след това се готви в специален съд. Талисмани като пръстени, напръстници и монети са увити и скрити в купите за хранене.

Това е особено вълнуваща вечер за младите мъже или жени. Ако младо неомъжено момиче има късмета да намери пръстен в купата си, скоро може да я чака предложение за брак и се смята, че ще се омъжи в рамките на една година преди следващата нощ на Колканон / Калкенън.