« Ирландска яхния (Irish Stew)

Ирландска яхния (Irish Stew)

Присъства в готварските книги на цяла Европа!

ИрландскаТта яхния е традиционно ирландско ястие, приготвено от овнешко месо, или агнешко месо, както и картофи, лук, моркови и магданоз. Тя произхожда от Ирландия, но се появява в готварски книги в цяла Европа, включително в Guide Culinaire на Escoffier на Auguste Escoffier (1846-1935).

Ирландска яхния е засищащо, ароматно ястие, приготвено с най-лесно достъпните съставки за времето от което идва. Ирландците исторически са отглеждали предимно овце и кореноплодни култури за препитание. Овцете осигурявали вълна за топли дрехи, мляко за пиене и приготвяне на сирене и накрая храна. Картофите са били основната хранителна култура преди картофения глад.

Ирландска яхния, или “stobhach gaelach”, както се нарича на ирландски, традиционно се е правела от овнешко месо и то овнешки вратове, джолани и други считани на времето за второкачествени части от животното.  Кореноплодните зеленчуци добавят допълнителен вкус и правят храната засищаща. Понякога се добавяли ряпа или пащърнак, както и ечемик, когато имало такива.

Въпреки че ирландска яхния традиционно се приготвя с овнешко месо, за времето си е била основно евтино ястие, в което се хвърляли остатъците и се добавяли картофи. На днешно време ирландска яхния се приготвя, освен с овче и агнешко, също и с говеждо месо.

Има два основни начина за приготвянето – предварително сваряване и обезкостяване на месото и последващо готвене, или всичко заедно в съд с капак. Аз предпочитам първия, тъй като дава възможност месото да се свари по-бързо в тенджера под налягане,както и месото да се обезкости преди последващото варене.

Някога се е готвела в котел над огъня, но на днешно време се използват дебелостенни тенджери за котлон.