« Местата в самолета

Кои са най-безопасните места в самолета?

Статистиката сочи, че пътуването със самолет е едно от най-безопасните, но понякога се случват и инциденти. Списание Time анализира 17 произшествия от 1980 г. насам, за да отговори на въпроса кои са най-безопасните места в самолета. Разбира се, шансовете за оцеляване зависят от условията на произшествието.

Според информация, анализирана преди няколко години, местата в централната част на самолета имат по-висок процент на оцеляване. Time разкрива, че първите редове седалки в самолета са най-безопасните при инцидент.

Някои проучвания класифицират процента на смъртност според позицията на мястото в самолета и показват, че процентът на смъртност при задните седалки е 38 на сто, а при предните – 32 на сто. Това проучване също заключва, че средният ред седалки имат най-ниските нива на смъртност – 28%.

Както казват от FAA, шансовете зависят от вида на произшествието. Например в случай на катастрофа на самолет, пътниците с най-голям шанс за оцеляване са тези, в близост до аварийния изход.

Отбелязва се също, че въздушната катастрофа е изключително рядка и вероятността да се случи е един на всеки 5,7 милиона полета, а вероятността за оцеляване е 56%.