« Как да обясним на децата си за Омикрон и другите варианти на Ковид - COVID?

Цялото интернет пространство, новините по телевизиите и вообще ежедневието ни е наситено с новини за Ковид - COVID, а сега и за варианта Омикрон при Ковид - COVID, така че е естествено любознателните деца да имат въпроси, и то много. Ето някои полезни съвети относно Ковид - COVID, които да имаме предвид при разясняването на тази сложна тема с прости и успокоителни думи. 

  • Децата имат право да знаят какво става, но то трябва да им бъде обяснявано по начин, подходящ за възрастта им. 
  • Поканете детето си да сподели какво е чуло и изслушайте отговорите му. Важно е да проявите пълна ангажираност и да приемате сериозно всичките му страхове. Бъдете търпеливи, тъй като пандемията и дезинформацията предизвикват много тревоги и несигурност у всички.
  • Погрижете се самите Вие да сте в течение на най-новата информация. Интернет сайтовете на международни организации, като УНИЦЕФ и Световната здравна организация, са чудесни източници на информация относно пандемията.
  • Ако не знаете отговора, не гадайте. Използвайте това като възможност да стигнете заедно до отговорите. 
  • Запомнете, че децата се влияят много от настроенията на възрастните, така че ако сте разтревожени за Вашето дете, ако знаете, че то бездруго е притеснено, не го обременявайте допълнително и с Вашите страхове.