« Как се е развил вариантът Омикрон при Ковид - COVID?

Ковид - COVID е вирус, който се разпространява свободно и причинява множество заразявания, от което следва че вероятността да мутира се увеличава. Колкото повече възможности има вирусът на Ковид - COVID за разпространение, толкова повече възможности има и за изменения-мутации.

Новите варианти на Ковид - COVID като Омикрон идват да ни напомнят, че пандемията от Ковид - COVID далеч не е приключила. Поради тази причина е от съществено значение хората да се ваксинират при наличие на Ковид - COVID ваксина, като следват и занапред досегашните указания за предотвратяване на разпространението на вируса, включително чрез спазване на физическа дистанция, носене на маски, редовно миене на ръцете и добро проветряване на закритите помещения.

Освен това е жизнено важно ваксините за Ковид - COVID и другите мерки за обществено здраве да са общодостъпни. Неравенството по отношение на достъпа до ваксини оставя държавите с ниски доходи – много от които са в Африка – изложени на последствията от Ковид - COVID. Обезпечените държави трябва в спешен порядък да предоставят обещаните от тях дози.