« Какви методи за епилация са най-подходящи по време на бременност?

От тук изброените методи за епилиране по време на бременност...

Бръсненето е класическия метод за премахване на нежеланото окосмяване. Този вид метод е безболезнен, но в него се крият рискове от порязване. Евтин е, но с краткотраен временен резултат.

Депилиращи кремове – все още няма достатъчно доказателства за въздействието на кремовете по време на бременност. Някои жени все пак използват този метод, тъй като той е безболезнен и подходящ за „всеки джоб“. Преди покупката на такъв продукт се консултирайте с медицински козметолог.

Кола маска – Някои жени предпочитат този метод за обезкосмяване, защото го използват и преди бременността. Но факт е, че този метод е болезнен. Бременните жени изпитват много по-силна болка поради повишеното кръвоснабдяване в областта на гениталиите. Колата маска крие рискове от поява на синини, подутини или раздразнена кожа.

Епилатор –  отново се стига до спорни решения, поради прагът на болка по време на бременност. Но жени, които прилагат този метод преди бременността, го използват и по време на бременност.

Лазерна епилация и фотоепилация – няма достатъчно клинични наблюдения за въздействието на лъчите върху плода в утробата, затова от медицинските центрове не препоръчват този метод за обезкосмяване. Специалистите смятат, че ефективността върху космения фоликул е ниска и причината за това е променящите се нива на хормоните по време на бременност. Ако бременната е настоятелна, от центровете предоставят информирано съгласие в писмен вид за поетите рискове.