« Менструация през време на овулация

Определено не е случаен момента, в които жената има редовна менструация, но липсва овулация, а причините за това могат да са хормонални нарушения, строги диети, наднормено тегло, стрес и т.н. Най-бързият и удобен начин, в домашни условия да се провери наличието на овулация, е чрез овулаторни тестове. Те могат да бъдат закупени от аптечната мрежа.

Други методи за проверка на овулация:

Измерване на базална температура – основава се на повишаването на температурата в организма с 0.3-0.5 градуса. Това е знак, че жената е в овулация. Измерването на температурата трябва да е сутрин след сън, ректално. Необходимо е няколко месеца всяка сутрин да се прилага този метод, като измерените стойности да бъдат записвани.

Хормонални изследвания – проследяват се нивата на FSH (фоликулостимулиращ хормон) и LH (лутеинизиращ хормон), естадиол, пролактин (между 1-ви и 5-ти ден на цикъла) и прогестерон (20-24-ти ден).

Метод, според промените в цервикалната слуз – по време на овулация цервикалната слуз претърпява промени. Тя става по-обилна, водниста, прозрачна и еластична. Този метод е трудно приложим и не се отнася при наличие на инфекция, поради увеличен флуор.

Фоликулометрия – трансвагинално ехографско изследване на растежа на доминантен фоликул и появата на жълто тяло на негово място говори за наличие на овулация.