« Препоръчителни храни след повръщане

Препоръчителните храни след повръщане са:

- сухари;

- обикновени бисквити;

- каши;

- пюрета;

- варени картофи;

- ориз;

- бяло месо;

- немазна риба;

- банани;

- печени ябълки.

 

Следователно, след като повръщането е спряло и състоянието е овладяно, трябва да сте особено внимателни относно това, какво си хапвате. Първата ви задача е да възстановите баланса на течности в организма, като затова е добре да не ядете първите 4-6 часа, а само да пиете вода. След това трябва да избягвате пикантните и острите храни, които сега са абсолютно забранени, а именно без значение от причината за симптоматиката.

След повръщане може да ядете сухари, обикновени бисквити, каши, които са приготвени на основата на вода, пюрета, варени картофи и ориз. Ако се чувствате по-добре, тогава може да консумирате и лека пилешка супа от бяло месо. Имайте предвид, че мазната храна е напълно забранена по време на възстановителен период, тъй като води до появата на метеоризъм. Ако гаденето пак се появи, тогава можете да се ограничите само с приема на течности и сухари.

След два дни, когато вече не ви се гади, можете да добавите в менюто яйце, нискомаслен йогурт, задушени зеленчуци. Усещането за слабост е следствие на повръщането, затова за да може да се възстановите, организмът ви има нужда от белтъци. Можете да си хапвате варено бяло пилешко месо без кожа и немазна риба, като те са прекрасен източник на белтъци и микроелементи. Добре е да си хапвате и различни плодове, тъй като в този период е много важно да получавате достатъчно витамини, например банани или печени ябълки.