« Храни и хранене при бременност

Кои и какви са?

5 от 6-те ТОП храни които е полезно да се ядат по време на бременност!

Тези топ Храни съдържат много хранителни вещества, които поддържат майката и бебето здрави през бременността, а и след това и едва ли има по-добра причина да подобрите хранителните си навици от това да разберете, че сте бременна. В крайна сметка тялото ви преминава през големи промени и вие и бебето се нуждаете от пълна доза витамини и хранителни вещества, за да бъдете здрави и силни.

Но, как и с какво да се храним при бременност? 

Ето кои са 5 от 6-те ТОП храни, които е полезно да се ядат по време на бременност и защо са толкова полезни за вас и бебето:

Храни богати на желязо по-време на бременност


Особено, по време на бременност потребностите от желязо са значително повишени. Източници на лесноусвоимо желязо са  месото и рибата. Много растителни храни като спанак, коприва, боб, леща, са богати на желязо, но от него се усвоява малко количество поради потискащия ефект на съдържащите се в тях фитати и фенолни съединения. Препоръчително е да консумирате такива храни в комбинация със зеленчуци и плодове, богати на витамин С – чушки, зеле, картофи, касис, цитрусови плодове, киви, шипки, ягоди. Витамин С значително повишава усвояването на желязото от организма. Чаят и кафето съдържат фенолни съединения, които свързват желязото в неусвоима форма и затова е по-добре тези напитки да се пият между храненията. Според повечето специалисти допълнителният прием на желязо под формата на хранителна добавка през бременността е особено необходим.

  
какво означава »