« Олигозооспермия-причини

Основните причини, поради които сперматозоидите могат да бъдат по-малки от нормата, са много, те са разделени на две големи групи:

Вродени причини и придобити причини.

Вродените включват крипторхизъм, вродено отсъствие на един тестис, варикоцеле, вродена недостатъчност на производството на тестостерон, която пряко участва в синтеза на зародишни клетки.

Много по-често срещани са причините за придобита олигозооспермия.

Това са преди всичко последиците от "бурния младеж": ​​латентни инфекции, предавани по полов път, които човек дори не познава от години, както и венерически болести, които е страдал. Не последното място заемат бактериални и вирусни заболявания на пикочните пътища, особено херпес вирус от втори тип, както и хронични и "пренебрегвани" заболявания.

Всички мъже в младостта си обичаха да се бият. Тогава малцина от тях смятаха, че наранявания, които могат да причинят удари „под колана“, могат да предизвикат патологични процеси, които със сигурност ще повлияят на състава и качеството на спермата. Механично нараняване е възможно по време на конна езда или колоездене.

Хормоналните причини също са широко разпространени сред мъжете, особено сред тези, които се занимават с професионални спортни сили и фитнес.Много от тях приемат анаболни стероиди за по-впечатляващо атлетично представяне.

Често олигозооспермия се диагностицира при мъже, които злоупотребяват с алкохол, наркотици и тютюн. Неблагоприятните фактори могат също да засегнат здравето на мъжете: радиация, излагане на токсини, контакт с соли на тежки метали и пестициди.

Особено място сред причините за олигозооспермия е нервният фактор. Поради тежкия стрес всеки пети човек с тази диагноза развива заболяването.

Развитието на патологията допринася за бъбречна и чернодробна недостатъчност, наднормено тегло и затлъстяване, заседнал начин на живот. Също така, прегряването на тестисите може да се отрази в броя на сперматозоидите, така че любителите често вземат парна баня, посещават сауната или шофират с кола с електрическо отопление на седалките, често се оказват пациенти на репродуктивни лекари.

Неправилното хранене, при което човекът в диетата няма достатъчно протеинови храни, също може да бъде причина за олигозооспермия. Един лош навик може да бъде обслужван от набези за бързо хранене: има много багрила и консерванти в тази храна, които имат разрушителен ефект върху мъжките полови клетки, инхибирайки тяхната формация и растеж.

 

Не винаги е възможно да се установи причината, а след това хората говорят за идиопатично мъжко безплодие.