« Типове календари

Пълни и непълни календари

Календарите биват пълни и непълни. При пълните календари всички дни са обозначени, при непълните има необозначени дни. Пример за непълен календар е ранният римски календар, според който има 10 месеца (от март до декември), а дните на зимните месеци били обозначавани с общото наименование „зима“. Григорианският календар е пълен.

Прагматични, теоретични и смесени календари

Календарите биват разделяни и на прагматични, теоретични и смесени.

Прагматичните календари

се базират на наблюдения. Такъв календар е Ислямският. Предимството на тези календари е, че те са вечно точни, но при тях трудно се изчислява кога ще се падне дадена дата.

Теоретичните календари 

се базират на строги правила. Такъв календар е Еврейският. При тях лесно се изчислява датата, но за сметка на това те не са точни. Дори да са направени много прецизно, най-късно след няколко хиляди години престават да са такива. След това правилата трябва да бъдат променени, като така той се превръща в смесен календар.

Смесените календари

са комбинация между прагматичен и теоретичен календар. Обикновено това са теоретични календари, които, след като се открие неточността им, се изменят прагматично. Такава е например замяната на Юлианския с Григорианския календар.

И така Григорианският календар се категоризира като пълен, слънчев и смесен.

Избрани сайтове календари

  • Максофт- рекламни материали и сувенири Максофт е голям вносител на рекламни материали и сувенири, химикалки, usb памети, запалки, чанти, гривни, тениски и други. Рекла ...

  • Най-актуални страници календари

  • Рекламна агенция, печат и интернет реклама от Максофт За фирмата

  • Максофт- рекламни материали и сувенири Начало

  • Рекламни календари 2022 Рекламни Календари