« Естествено пречистване на тялото

Естествена способност на човешкото тяло е то отделя вредните субстанции. Всъщност тялото разполага с няколко системи за отстраняване на отпадъците. Отделителната и храносмилателната системи играят най-важна роля за пречистването. Техни са и най-очевидните признаци на естествен детокс – съответно уринирането и дефекацията. Основните органи, съставляващи т.нар екскреторна система, са кожата, черния дроб, белите дробове, дебелото черво и бъбреците.

Сигурно сте изненадани да научите, че кожата ви е част от вашата екскреторна система, но това е вярно – потните жлези освен за температурна регулация служат и за отделяне на отпадъчни продукти от метаболитните процеси. Потейки се, човек се избавя от живака, арсена, отровите и някои отпадъци от лекарствата които приемаме например. На това всъщност е основан и лечебният ефект от парните бани.

Другите органи са също толкова важни. Задачата на черния дроб е да филтрира и изхвърля отпадъци, хормони, наркотици и други чужди вещества. Белите дробове помагат за отстраняването на въглеродния диоксид. Дебелото черво има няколко важни задачи. То абсорбира водата и полезните нутриенти в храната,  превръща отпадъците в изпражнения и ги чрез дефекация. Бъбреците филтрират кръвта и помагат за отстраняване на отпадъците от тялото чрез уриниране.

Тяло ни разчита на тази система, за да е в добро здраве. Естественият детокс е процес, който тече 24 часа в денонощието. Дори мозъкът ви изхвърля токсините, докато спите. От изключителна важност е да се грижите за тези органи и за да им позволите да функционират правилно и пълноценно.