« Желязна маска

Направени са десетки предположения за самоличността на Желязната маска от 17в. до наши дни. Една от най-известните теории е била поддържана от Волтер, според когото става въпрос за брата-близнак на Луи XIV, при това първородният син, когото Ана Австрийска и Мазарини по някаква причина отстраняват от двора и изпращат на тайно място. Тайната е опазена до смъртта на Мазарини, когато Луи XIV я разкрива и взима допълнителни мерки, за да предотврати евентуални бъдещи претенции на трона от страна на брат си.

Според друго мнение Желязната маска бил по-малкият близнак, който по нареждане на Луи XIII бил отведен далеч от двореца, за да се попречи на всякакво бъдещо оспорване на правата върху трона, както и да се избегне предсказанието, че раждането на близнаци ще донесе нещастия на кралската династия. След като се качва на престола, Луи XIV научава тайната и след като се уверява с очите си колко си приличат с брат му, заповядва той да носи маска до края на дните си.

Има също хипотези, според които Желязната маска е бил незаконороденият син на Ана Австрийска и:

Бъкингамския херцог;

Свещеник на име Фиакр (предполагаемо раждане през 1636 г.);

Кардинал Мазарини (предполагаемо раждане през 1644 г., с други думи много след раждането на Луи XIV, който в този случай не би имал причини да се чувства застрашен за престола си).

Избрани сайтове маска

Нови интернет страници маска

  • Максофт- рекламни материали и сувенири Lergax антибактериална маска за лице

  • Aleti Furniture - луксозни италиански мебели, аксесоари и осветление. Италиански модерен тапициран трапезарен стол модел Clara, производител Bontempi, Италия. Луксозен и комфортен стол с дамаска в р

  • Най-актуални страници маска

  • Съд потвърди глоба от 300 лв. на шофьор на градски автобус без маска, избягал от проверка

  • Двуслойна памучна маска за лице с кант

  • Модел Portofino. Производител Cantori, Италия. Елегантен италиански диван с висококачествена тапицерия, изработена от кадифе, кожа или текстил. Portofino, Cantori