« Сушене

Каква представлява сушенето, като метод за приготвяне на зимнина?

Лишени от витамин С, но запазват по-добре и по-дълго витамините Р, В1, В2, също каротина и пектина.

Сушеното, като метод на консервация и приготвяне на зимнина е процис при който сушените плодове и зеленчуци са почти лишени от витамин С, но запазват по-добре и по-дълго витамините Р, В1, В2, също каротина и пектина. Сушената зимнина запазва доста минерални соли и микроелементи на плодовете и зеленчуците. Сушената зимнина, често се използва и за медицински цели. Сушенето не изисква особена подготовка. Разстелете на вестник избраният продукт и го сложете на проветриво място и на слънце (слабата фурна с леко отворена врата може да замени слънцето).

Ако сте решили да си сушите билки-подправки за зимата, трябва да ги нарежете предварително, да ги сложите на хартия и да ги завивиете с още една хартия.

Ако ще сушите чушки, трябва да изберете червени и да ги нанижете на канап така, че да не се допират, а сушените домати може да си ги приготвите като нарежете доматите на тънки колелца или лунички. Поставете хартия в тавата и наредете на един ред. Леко посолете и поставете в предварително загрята до 30-40 градуса фурна, но оставете вратата леко открехната. Добре е да постоят 5-6 часа, след което се оставят да се доизсушат на проветриво място. Ако слънцето е достатъчно силно, може да направите същата процедура и на балкона, но след първоначалното засушаване постелете още една хартия отгоре.