« Как се готви на сач?

Ако запомните основните правила, готвенето на сач НЕ е сложно!

Първо и като за начало, професионалните кулинари съветват да подготвите сача за употреба веднага след като го купите.  Закаляването на съда, както е известен още процесът изисква да сипете в плочата на сача мазнина и слагате сача на слаб огън, докато глината я абсорбира.

Относно това дали готвите на открито или у дома, трябва да подготвите началната температура, подходяща за сача. Ако продуктите са обработени термично и сте решили да готвите на фурна или котлон, тогава нагласете сача на умерена степен. Но ако поставяте съставките сурови, тогава сача трябва да е студен и постепенно да се нагрява. Когато изключите фурната или махнете сача от огъня, това не означава, че готвенето спира - в следващите 20-30мин. термичната обработка на продуктите продължава. Кулинарите използват това време за махане на фолиото с цел получаване на хрупкава коричка, за настъргване на кашкавал, добавяне на яйца или сирене към ястието.

Важно! 

След като извадите сача топъл, никога не го оставяйте върху студена или мокра повърхност, защото ще се спука. Най-добре използвайте дървена подложка или дъска за поставка.