« Плазмотерапия

Плазмотерапията /АКТ/ е нов подход в естетичната и подмладяващата терапия, за постигане на видимо и трайно и оздравяване на кожата.

Важно е да знаете, че остаряването на кожата и нейните придатъци води до нарушен приток на кислород и необходими вещества за правилното функциониране на клетките. От своя страна, нарушеният клетъчен метаболизъм задълбочава увреждането и остаряването на тъканите. Кожата става суха, постепенно изтънява и се отпуска, а бръчките се задълбочават и се появяват нови. При инжектирането на плазма с концентрирано съдържание на собствени тромбоцити /АСR/, се освобождават множество естествени растежни фактори, които стимулират клетъчното възстановяване.

Плазмотерапията е единственият метод, който води до изграждане на нова, здрава, плътна и изцяло подмладена тъкан. Клетките на кожата нормализират метаболизма и функциите си. Тенът се изравнява и освежава, хиперпигментациите изчезват. Регулира се мастната секреция. Поради тези специфични ефекти методът се определя като тъканно инженерство.

За какво е подходяща плазмотерапията?

 • Трайно подмладяване и оздравяване на кожата.
 • Изглаждане на бръчки.
 • Заличаване на белези от акне.
 • Забавяне оредяването на косата.

 

Механизъм на автоложното клетъчно подмладяване

Възрастово увредената кожа се характеризира със загуба на еластичност и ниска способност за задържане на влага поради намалено съдържание на хиалуронова киселина и колаген.

Инжектирането на тромбоцити при плазмотерапията в тялото води до:

 • Освобождаване на растежни фактори.
 • Стимулиране на клетъчното размножаване.
 • Увеличаване производството на колаген и хиалуронова киселина.
 • Изграждане на нови кръвоносни съдове и подобряване на микроциркулацията.

След инжектирането се регистрират следните промени в кожата:

 • Натрупан е колаген.
 • Еластичността и плътността са повишени.
 • Способността на кожата да задържа влага е възстановена.

Резултатът е трайно подмладяване на кожата и се изразява в подобряване на всички параметри, свързани с остаряването на кожата: пигментации и неравен тен, липса на тонус, отпускане и бръчки. Много рядко се образуват хематоми и времето за възстановяване е кратко – до 24 часа. Крайният ефект много зависи от концентрацията на клетъчните компоненти в ижектираната плазма, а това от своя страна зависи и от метода, който се използва.

 

Какво представлява автоложната клетъчна терапия /АКТ/?

Високоефективен метод с продължителен ефект за постигане на комплексно подмладяване на кожата, чрез използване на клетки от собствената кръв.

АКТ се базира на естествената способност на тъканите да се възстановяват. Процесът на регенерация протича в организма спонтанно и непрекъснато, но с напредване на възрастта значително се забавя. Чрез метода на автоложната клетъчна терапия се предизвиква мощно ускоряване на забавените регенеративни процеси в кожата. Основна роля в процеса на тъканно подмладяване имат тромбоцитите – малките безцветни клетки в кръвта на човека, които при травма са първите, които се групират и запушват кървящия съд. Те имат и основна роля за възстановяването на увредените тъкани и кръвоносните съдове.Тромбоцитите съдържат субстанции, наречени растежни фактори, които активират възстановителните процеси в увредените тъкани. За автоложната/собствена/ клетъчна терапия, тромбоцитите се извличат от венозната кръв на пациента. Извън тялото те не се култивират, обработват или обогатяват, а само се концентрират до 10 пъти за третиране на тъканната дегенерация.

 

Как се извършва плазмотерапията?

Процедурата се извършва в лекарски кабинет от обучен и сертифициран лекар, има три стъпки и отнема около 20–30 минути.

 • СТЪПКА 1. Вземане на кръв със затворена система - стерилен индивидуален комплект. Изключва се рискът от заразяване с каквито и да е заболявания.
 • СТЪПКА 2. Отделяне на клетъчните компоненти - използват се специални епруветки, разрешени и регистрирани за работа при хора, и специално създадено оборудване. Плазмата не се обогатява с добавки и ДНК активатори. Центрофугирането на взетата венозна кръв се прави в калибрована центрофуга за постигане на висока концентрация на клетките, до 10 пъти повече отколкото в циркулиращата кръв, при запазване на тяхната жизнеспособност.
 • СТЪПКА 3. Инжектиране на плазмата, с концентрирани собствени тромбоцитни клетки, в зоните набелязани за регенерация.