« Диета на вилицата

Диета на вилицата - продължава поне 1 месец и е добър избор за хора, които имат проблем със строгите режими и храненето по часове. 

 

Чрез диетата на вилицата загубата на тегло е постепенна и в рамките на 3-4 кг, не повече. По-важното обаче е, че човек свиква да се храни по определен начин и си създава здравословни навици. Наречена е шеговито „Диета на вилицата“, защото основното мерило в нея е именно въпросният прибор за хранене. Този режим е дело на италиански диетолози и е създаден точно за хора, които желаят да премоделират тялото си за лятната ваканция и са помислили за това отрано, а не в последния момент. Тоест – не бива да очаквате бърз резултат. Трябва да се заредите с търпение, а в началните дни – и с малко воля, докато привикнете с мисълта за този тип хранене. След това то ще се превърне в автоматично и няма да ви дразни. Но в началото се налага да бъдете максимално сериозни и да не се отказвате. Резултатите започват да личат чак след първите 2 седмици, а в края на първия месец са силно видими. Ако имате желание, може да продължите да се храните по същия начин , но само още 1 месец, не повече.

Какво представлява диетата на вилица?

Това е може би най-лесната за спазване диета. Не се налага да броите калории,да се придържате към точен брой хранения или да не вечеряте. Всъщност не променяте по никакъв начин ежедневния си режим нахапване. Единственото, което трябва да спазвате, е да се храните само с вилица. Тоест в диетата е позволено да ядете всичко, което може да забодете на вилица. Само вилица, без помощта на нож! Като ножът не участва дори в етапа на подготовка на храната. Това автоматично изключва от менюто ви много от сладкишите (например бисквити), сладката, конфитюрите и изобщо храните, съдържащи захар. Сосовете, джънк продуктите (храни боклуци), сандвичите, пицата и дори месото също отпадат от списъка. Но пък може да пълните чинията си обилно с риба, зеленчуци, яйца и някои въглехидрати, пише Здравен журнал.

Кои са особеностите на диетата на вилица?

Диетата на вилицата има 2 варианта: по-тежък и по-лек. Изборът зависи от това колко килограма имате да сваляте. В първия вариант се спазват строго правилата, докато при по-лекия е позволено да се използва нож при приготвянето на храната. Това означава, че в менюто влиза и месо. Но за да има ефект от режима и да се компенсира употребата на ножа в подготовката, трябва да бъде за сметка на вечерята, която е максимално олекотена. Тази диета има предимства, но и недостатъци, предупреждават диетолозите. Сред плюсовете й са създаването на навик да се ядат зеленчуци и да се приемат умерени количества храна (понеже яденето е малко по-бавно, мозъкът има време да се засити и предаде информация на стомаха). Един от недостатъците е ограниченият избор на храни. Затова режимът не бива да се спазва по-дълго от 2 месеца.