« Какво е FSH хормон

FSH хормонът или още фоликулостимулиращ хормон (FSH) е отговорен за регулирането на нормалния растеж, сексуалното развитие и репродуктивно здраве. Той е важен както при мъжете, така и при жените.

Какво е фоликулостимулиращ FSH хормон при жените?

  • Що се отнася до жените, производството на фоликулостимулиращ хормон – FSH, стимулира отделянето на естрогени в кръвта. Така подпомага производството на женските полови хормони, оказва влияние върху образуването на фоликулите и производството на яйцеклетки. Най-високо е нивото на FSH преди настъпването на овулация.

Какво е фоликулостимулиращ FSH хормон при мъжете?

  • Фоликулостимулиращият хормон подпомага здравословното протичане на сперматогенезата. С помощта на FSH хормон, мъжките полови клетки зреят и се превръщат в сперматозоиди. За разлика от променливите нива на FSH при жените през отделните фази на менструалния цикъл, при мъжете те са относително постоянни.

 

Какво е LH хормон?


Какво е лутеинизиращ LH хормон?

Идентично с фоликулостимулиращия FX хормон, и лутеинизиращият хормон (LH) присъства и при мъжете и при жените.

При жените той подпомага секрецията на прогестерон, а при мъжете – на тестостерон.

Какво е лутеинизиращ LH хормон при мъжете?

при мъжете количествата, в които се синтезират двата хормона почти не се изменят, след отминаването на пубертета. Те се произвеждат в необходимите количества за правилното протичане на сперматогенезата.

Какво е лутеинизиращ LH хормон при жените?

При жените, в периода след настъпване на овулацията, остатъците от яйчниковите фоликули формират жълто тяло. Тази втора част от месечния цикъл е позната още като лутеална фаза. Тогава LH започва да действа активно, за сметка на FSH.

При жените, съотношението между FSH и LH е променливо през отделните фази на месечния цикъл.