« Акупресура точки

Върху определена точка трябва да поставим възглавничката на палеца или показалеца си. Натиска се отвесно върху точката, като натискът се усилва бавно. Рязкото натискане на точката, може да бъде болезнено, освен това нарушава въздействието от акупресурата. Получаваното усещане трябва да е

нещо средно между болка и приятна топлина. Отначало болката е по-силна, но постепенно под пръстите ни се разлива топлина и тя отстъпва. Това е признак, че масажът е успешен.
Ако мястото е много болезнено, не бива да се натиска в дълбочина. В такъв случай се правят само леки кръгови движения с показалеца и средния пръст. Съответните точки се притискат от 5 до 7 секунди, следва отпускане за 3 до 5 секунди, като пръстът обаче трябва да остане на същото място. Това се повтаря около 3 пъти и не повече от 3 минути в една точка. При хронични заболявания масажът се прави ежедневно. Когато симптомите на заболяването отшумяват, акупресура се прави 2-3 пъти седмично, а след това - само веднъж.
Ако по време на акупресурата открием точка, която е болезнена, без специално да сме търсили точно нея, правим акупресура, за да предотвратим предстоящ здравословен проблем.