« Пребранац

Пребранац

За плескавиците и вешалиците, всички знаем

Въпреки че нашите съседи сърбите обичат месото не по-малко от нас, те имат и страхотни постни ястия. Този път ви представяме пребранац – сръбското традиционно изкушение, което със сигурност ще заобичате и вие.

Пребранац е традиционен сръбски печен гювеч от боб с лук и подправки. Изключително популярен е в страната и можете да го опитате във всеки ресторант с местна кухня. Не е скъп, не е труден за приготвяне, но за сметка на това е изключително вкусен.

Технологията на приготвяне на пребранац много прилича на българската, но за разлика от нашенския боб, в този няма джоджен, а дафинов лист.

Смята се, че ястието се е появило още около 17-18 век, когато бобът навлиза в Европа през Турция. Вероятно е измислено от сръбските земеделци в дългите, студени зими. Често се приготвя по време на пости и големи празници като Бъдни вечер.

Вариантите на рецепти за пребранац са наистина много – почти всяко семейство го приготвя по свой начин. И въпреки че традиционно е безмесен, понякога в него се добавят и месо, пушен бекон, колбаси и т.н.

Най-хубавото обаче е, че колкото повече престоява този боб, толкова по-хубав става и на практика когато е студен или претоплен, е още по-вкусен.