« Полиестер

Е плат от синтетични (изкуствени) влакна, който не се мачка, изсъхва бързо при намокряне и е лесен за почистване. Синтетичните влакна са устойчиви и запазват формата си, но не издържат на висока температура, тъй като лесно се топят и могат да изгорят. Именно затова полестерните тъкани не бива да се гладят. Предимство на полестерните платове е също тяхната издръжливост във времето, както и фактът, че цветът им не избледнява.

Скелето на стандартния тип шатри е съставено от рейки – те образуват рамката на шатрата, обособяват нейната форма и големина, и най-вече подсигуряват нейната стабилност, здравина и устойчивост. Рейките могат да бъдат съставени от фибростъкло, алуминий, карбон или стомана. Свързани помежду си, те образуват конструкцията на шатрата.

Важен компонент са и колчетата за осигуряване, които придават допълнителна здравина на конструкцията. Чрез тях шатрата се застопорява към земята и става по-устойчива на метеорологични условия като силен вятър и буря. Според вида на шатрата, има различни видове колчета за осигуряване – пластмасови колчета, стоманени колчета, алуминиеви колчета, разширяващи се колчета и други.