« Как да си го направим?

Как да си направим компост?

Ползите от компоста са безпорни. „Узрял” компост може да се внася като почвен подобрител, особено за почви, изтощени от употребата на изкуствени торове. Още по-голяма е ползата от него в биоземеделието.

Има два вида компостиране – домашно компостиране и индустриално компостиране. Двата типа се различават по методите, използвани за получаване на готовия компост, както и в количеството „черно злато”, което се получава.

Домашното компостиране е много удобен и вълнуващ начин да преработите биоразградимите отпадъци от домакинството, вместо да ги изхвърлите заедно с останалите боклуци в контейнера. На сметището те биха отделили огромно количество метан и амонячни съединения при разпадането си.

Домакинствата реализират близо 50 – 60% органични отпадъци, голяма част от които могат да се използват като материал за компостиране.

Как да направя компост

Вариантите са според мястото и възможностите, с които разполагате. Най-лесният и прилаган от нашите баби и дядовци е под формата на купчина или т.н. торище. При него се трупат биоразградими материали на купчина. Обемът й трябва да е минимум с размери 1х1х1 м, за да започне естественият процес на гниене. Сместа трябва да се бърка и обръща поне веднъж седмично, като най-подходящо е това да се прави на принципа на тирбушона. Влажността трябва да е умерена, като за целта може да се използва найлон, както и да се съчетават по-сполучливо използваните материали. Ако влажността е твърде висока, ще се появи неприятен мирис, ако пък е твърде сухо, просто няма да започне процес на гниене.

Други използвани съоръжения за компостиране са самоделки от дървени палети, ограждения от мрежа и готови компостери, които обаче в България са рядкост.

Материали за компостиране

Най-общо материалите се делят на зелени и кафяви. Зелените имат високо съдържание на азот и са влажни, например прясно окосената трева от градината. Кафявите материали са с високо съдържание на въглерод и обикновено са под формата на сухи листа и клонки, хартия.

Какво може да използвате – почти всички органични отпадъци от домакинството:

обелки от плодове и зеленчуци

черупки от яйца

окосена трева

листа и клони

хартия, вестници

слама

  1. дрехи от вълна и коприна и др.

Какво не може да използвате:

месо, кости, риба

млечни продукти

мазнини, олио

готвена храна

кучешки и котешки изпражнения

филтри от цигари

химически обработени дървесни материали

орехови листа (заради йода в тях) и др.

Колкото по-малък е размерът на частиците, толкова по-бързо ще се разгради сместа. Препоръчително е клонките и листата да се накълцат с градинска ножица, преди да се прибавят към останалите материали. На пазара могат да бъдат намерени специализирани машини за раздробяване на компост.

Основни изисквания за направа на компост в домашни условия

съотношение между зелени и кафяви материали: 1:2, или 1:1

влага в сместа: 40 – 60% (когато е по-малко, особено лятото, се полива)

температура на сместа: 50 – 650 С

кислород – често разбъркване за добра аерация и аеробно гниене

Ако компостерът ви се намира на двора, в него постепенно и поетапно ще се заселват различни организми. Червеите, например, ще се появят когато компостът започне да зрее и след като е приключил основният процес на гниене, в който температурата се покачва до 600, тъй като иначе биха се „сварили”. Затова и не е необходимо изкуствено да добавяте микроорганизми. За узрял се счита компостът, който е с еднородна хомогенна структура, тъмен цвят и без микроорганизми.

Проблеми при правене на компост

Мирис на развалени яйца / амоняк – това означава, че използвате твърде влажни материали и количеството на кислорода в сместа е малко. Необходимо е да разбъркате добре и да прибавите сухи отпадъци.

Компостът не е топъл – това означава, че няма процес на гниене и разлагане. Добавете зелени отпадъци, за да започне гниене и увеличете влагата.

Мухички – появяват се когато купчината е на открито, а не в затворен компостер. Проблемът се решава като купчината се посипва с нещо сухо.

Компост в идеални условия мирише на „гора” и на свежо.

Приложение на компоста

Компостът не бива да се използва в чиста форма, тъй като е твърде силен и може да изгори някои растения. Добре е да се смеси със стандартна почва. Обичайната норма е 10 л компост на 10 кв.м. Внася се през пролетта и лятото, като мулч, или заоран на 20 см.