« Фотография

Какво трябва да знаем за фотографията?Как се снима? Избор на фотоапарат. Цифрови фотоапарати. Разделителни способности на цифрови фотоапарати. 

 

Избор на цифров фотоапарат


Какво трябва да знае начинаещият фотограф при избор на фотоапарат? Какво е реална и интерполирана (изкуствено увеличена) разделителна способност. 

Разделителната способност на матрицата е един цифров фотоапарат обикновено се различава от реалният размер на изображението, което се записва в паметта. 

Производителите обикновено означават 5, 8, 10, 15, 20 и повече Mpx броят пискели в които заснетото от фотографа изображение се записва в паметта на цифровият фотоапарат. Тази разделителна способност, обаче почти винаги е интерполирана (изкуствено увеличена). Какво означава това?

Оптиката на фотоапарата снема изображението на по-ниска резолюция, след което софтуера на цифровият фотоапарат увеличава изкуствено броят пиксели, чрез допълване реалното изображение с математически изчислени допълнителни пиксели. Този процес се нарича интерполация и води до увеличаване разделителната способност на записаното изображение. 

При избор на цифров фотоапарат един начинаещ фотограф трябва да знае, че 5Mb реално изображение са напълно достатъчни за разглеждане на снимки на електронно устройство, както и за отпечатване в размер до 10х15см

Високи разделителни способности са Ви нужни ако планирате отпечатване на постери и рекламни материали в размери по-големи от размер А4 (210х297мм). 

При всикчи положения броят пиксели или разделителната способност на записваното изображение не бива да се третират като характерна черта за качествата на оптиката при избро на цифров фотоапарат.