« Лимфа

Прозрачна, леко жълтеникава телесна течност. По състав е подобна на кръвната плазма, но съдържа по-малко количество белтъци. От кръвните клетки липсват еритроцитите, но има голяма количество тромбоцити и левкоцити.

Лимфата се образува като в крайните лимфни съдове навлиза междуклетъчна течност. Капилярните лимфни съдове се събират във все по-големи. Най-големите от тях се вливат в големите вени близо до сърцето и така лимфата се присъединява към кръвта. Количеството лимфа, което се образува за едно денонощие, е около 2,5 л. Лимфните съдове преминават през лимфни възли, които са кръгли малки телца с размери от лещено до грахово зърно и се намират по хода на лимфните съдове. Лимфните възли са разположени главно в областта на шията, под мишниците и в слабините. В тях се образуват лимфоцитите, поради което броят им в лимфата е сравнително висок.

Лимфата има защитна функция. Тя отмива от тъканите вредни вещества и токсини, образувани при метаболизма и проникнали в организма, причинители на инфекции.