« НЕ може да правим

6 забранени неща, които НЕ може да правим след хранене!

 

1.  Разходка

Много от нас вярват, че след обилно ядене е полезно да се отиде на разходка, но това не е така. Ходенето след хранене може да предизвика киселинен рефлукс и лошо храносмилане. Разходката е чудесен начин да се горят калории. Но лекарите препоръчват да се прави не по-рано от 15-20 минути след хранене.

2. Плодове

Съществува мнение, че плодовете трябва да се консумират като десерт след хранене. Но в действителност това не е така.
Плодовете, изядени след основното хранене, влизат в контакт с него и започват да ферментират и вкисват. Това нарушава нормалния храносмилателен процес. По-добре е да ги хапвате един час преди хранене или най-малко 2 часа след това.

3. Чай

Лекарите съветват да не се пие чай след хранене, тъй като той съдържа киселини, които се свързват с желязото в организма и по този начин предотвратяват неговото усвояване. Когато полеем храната тази напитка, не получаваме желаното количество желязо от храната. Ето защо най-подходящото време за чай идва най-малко един час след хранене.

4. Сън

Повечето от нас обичат да си полегнат веднага след хранене, но този навик е вреден. В легнало положение малко количество храносмилателни сокове от стомаха потичат обратно в хранопровода. Ето защо някои хора имат киселини, когато си лягам веднага след хранене. За да се избегне този проблем, легнете да спите поне два часа след хранене.

5. Отпускаща вана

Къпането в топла вода увеличава притока на кръв към крайниците и към цялата повърхност на тялото. Съответно притокът на кръв в областта на стомаха намалява. Вземайте вана или се къпете най-малко половин час след хранене.

6. Пушене

Пушенето след хранене предизвиква синдрома на раздразнените черва. То също така влияе негативно върху работата на мускулите на дебелото черво, отговорни за крайния етап на храносмилателния процес.