« Здравословен обяд

Здравословен обяд

Какво е здравословен обяд?

Готовата храна, която обикновено купуваме, може да бъде с високо съдържание на калории и мазнини, което пречи на здравословния начин на живот. Обърнете повече внимание на обяда, който си купувате или приготвяте. Обедното хранене е не по-маловажно от останалите.

Ако работите, можете да си носите обяд или ако имате условия в офиса, да си приготвяте там.

Избягвайте сандвичите, заменете ги с по-здравословен избор за обяд. Най-лесно е да отидем до магазина за пакетиран сандвич и чипс. И да ги изядем на бюрото си, работейки.

Ако все пак понякога купувате сандвич, по-добре е да избягвате тези, които са с майонеза – дори и другите съставки да са здравословни, майонезата има много мазнини и калории. Най-добре е да купувате от места, където го приготвят пред вас. Хубаво е да е от пълнозърнест хляб. Освен него, яжте и салата.

Не мислете, че супа в чаша е достатъчна за обяд. Със сигурност следобед ще прегладнеете и ще прекалите с вредни готови храни. Ако пък имате по-обилен обяд, компенсирайте с по-скромна вечеря. По-добре яжте повече на обяд, отколкото на вечеря.

Не е нужно непрекъснато да броим калориите в продуктите, но е важно да поглеждаме етикетите на храните, заради добавките или изкуствените подсладители, които много от тях съдържат.

На какво да наблегнем?

Избирайте пресни плодове, зеленчуци, бобови и пълнозърнести житни растения, ръжен хляб, овесени питки, картофи, кускус, кафяв ориз. Храни с бавно и постепенно освобождаване на енергия. Кускусът е много добър вариант за обяд, заедно със зеленчуци и пресни подправки.

За кускуса са нужни само няколко минути, за да е готов. Опитайте с разнообразие от сурови или варени зеленчуци и с много пресни подправки. Вземайте си салати с дресинг, вече на много места можете да си ги купите и да ги хапнете в офиса.

Здравословната, добре балансирана храна може да не е прекалено скъпа и да не отнема много време.