« Какви видове са почвите?

Най-често използваните в градинската практика почви са хумусна почва, чимовка, листовка, торфена и компостна почва.

Какви са основните видове почви за дома и градината?

Видове Почви за дома и градината

Най-често използваните в градинската практика почви са чимовка, листовка, хумусна, торфена и компостна. Обикновено тези видове почви се смесват, за да отговорят на на особеностите и потреностите на конкретните растения.

Почвената смес трябва да съдържа достатъчно лесноусвоими хранителни вещества, добре да пропуска водата и въздуха и освен това да има определена киселинна реакция (до 6 единици – тя е кисела, 6-7 – неутрална, над 7 – алкална). Някои растения, каквито са азалията, бегонията, представителите на бромелиите, хортензията, камелията, предпочитат киселите почви.

Важно е да знаете, че повечето растения се развиват най-добре в слабокисела среда (pH 5-6) и при неутрална реакция на почвата. Този интервал е най-благоприятен  за усвояването от растенията на минералните вещества, както и за жизнеспособността на много почвени гъби и бактерии, необходими на растението.

Чимова

Чимова почва - пръст

Приготвя се от ливадна чимова почва. Най-доброто време за приготвянето й краят на юни-началото на юли. Чимовете се нарязват на пластове с дебелина 10-12 см, ширина 25-30 см, дължина до 50 см и се нареждат на купчини трева към трева с височина до 1, 5 м и ширина 1, 5 – 2 метра. Може да се прибавят разреден оборски тор и суперфосфат – 1 кг на 1 квадратен метър чимовка. Полезно е да се добави и негасена вар – 3-4 кг на 1 кубически метър чимовка. В горната част на купчината се прави улей, в който да се събира дъждовната вода, тъй като тя способства за изгниването на растетелните остатъци. През лятото купчината се проветрява с помощта на лопата. В края на втората година чимовата пръст е готова за употреба. Преди това трябва задължително да се пресее. 
Чимовата пръст се използва за приготвянето на много почвени смеси. В чист вид се използва за отглеждане на цитруси, драцени и палми.

 
 4 пакетни цени и ТОП оферти за фото и видеозаснемане на сватби, тържества, рождени дни, абитуренски балове започващи от... какво означава » за фото сватби www.stimanivision.com  

 
какво означава »
Лисовка

Листна почва - пръст

Листата за тази почва се подготвят през есента от горните и парковете. Най-подходящи са листата от клен, липа, бреза, бряст.  Дъбовите и върбовите не са подходящи, тъй като в тях има дъбилни вещества. Опадалите листа се събират с гребла и се трупат на купчини с произволна дължина, ширина до 2 м и височина до 1.5 м. Поливат се с разреден оборски тор, добавя се и вар. През следващата година получената маса се разбърква 2-3 пъти и се овлажнява. Към края на втората година се получва листовка – лека, рохкава, с хранителни вещества, коите бързо се усвояват от растенията.
Използва се за засаждане на растения с дребни семена (бегония, глоксиния и други), както и като основа на почвена смес за оглеждане на примули, циклами, цинерарии и други.

 
 4 пакетни цени и ТОП оферти за фото и видеозаснемане на сватби, тържества, рождени дни, абитуренски балове започващи от... какво означава » за фото сватби www.stimanivision.com  

 
какво означава »

Висококачествен керамзит за градината, почви и субстрати  какво означава » www.gradinar.bg 


течен биотор, Почви, органични и биоминерални торове, напоителни системи, осветителни тела, парниково и оранжерийно оборудване, системи за климатичен ..  какво означава » gradinar.bg 


Най-доброто и най-предпочитаното оборудване за вашата градина от Градинар бг. Най-предпочитаните видове Почви, органични и биоминерални торове, напоителни системи, осветителни тела, парниково и оранжерийно оборудване.  какво означава » www.gradinar.bg